Bruine ratten bestrijden

De bruine rat (Rattus norvegicus) staat bekend onder meer namen. De rioolrat, de waterrat, de stadsrat of de Noorse rat. Bijna elk land ter wereld heeft wel een versie van de bruine rat. Oorspronkelijk is de bruine rat een Aziatische rat. Omdat de Noren de eerste waren die proeven op deze soort rat deden. Eerst in het buitenland en daarna ook in Noorwegen zelf. Is de bruine rat al snel in Europa belandt.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie die u nodig heeft. Hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie.

Laten wij beginnen!

Bruine ratten bestrijden, Ongediertegids
 

Maak kennis met Niels.

Ik ben Niels en zou u graag

verder willen helpen.

Wilt u in contact komen?

 
 Plan een afspraak
 
 Maak een belafspraak
 
 Bel: 085 040 8066
 

Daag Niels en het team uit.

 

   

  Het probleem van bruine ratten

  De bruine rat staat bekend om de overlast die dit beestje veroorzaakt. Vooral wanneer afval niet goed opgeruimd, weggezet of verwerkt wordt kan de bruine rat hier goed van leven. Het maakt een groot verschil of rioleringen zijn gemoderniseerd of niet. Zoals in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden nog steeds het geval is. De landbouw heeft veel last van deze dieren, omdat zij knaagschade aanrichten en voedselvoorraden roven en besmetten.

   

  Zoals de zwarte rat bekend staat als overbrenger van de pest in de middeleeuwen. Is ook de bruine rat een ziekte dragend dier. Een paar voorbeelden van ziektes die deze rat bij zich kan dragen (en kan overbrengen) zijn. De ziekte van Weil, het hantavirus, tularemie, rattenbeetkoorts, maar ook de pest. Hoewel de pest in Europa niet meer voorkomt. Is dit nog wel soms het geval in enkele delen van Afrika en Zuidoost-Azië. Met betere hygiëne bij de mens, daalde ook het risico van het overbrengen van deze aandoeningen.

   

  De kans om een van deze ziekten in Nederland op te lopen is gelukkig minimaal. Men heeft in het verleden geprobeerd om rattengif in de vorm van antistollingsmiddelen te gebruiken. De dieren werden binnen een mum van tijd resistent tegen dit bestrijdingsmiddel. Protect Pest Control heeft altijd beschikking over de laatste en meest effectieve middelen. Deze helpen uw bruine rattenplaag te verjagen.

  De bruine rat: een gevaarlijke onruststoker

  Het verschil tussen de bruine en zwarte rat zijn de kleinere ogen, de kortere en dikkere staat, maar ook de kleinere oren met meer haar. De bruine rat heeft vaak een wat lichtere onderkant, terwijl de zwarte rat meestal één kleur over het hele lijf heeft. Wat het nog verwarrender maakt is dat de zwarte rat in principe zwart is, maar ook soms bruin kan zijn en de bruine rat soms zwart is!

   

  De bruine rat heeft zich beter kunnen aanpassen aan het koude klimaat, waardoor er een soort concurrentiestrijd tussen de beide soorten ontstond. De bruine rat is hierin de grote overlever geworden en dat is zelfs zo duidelijk dat als de twee soorten samen in een kooi zouden moeten overleven, de zwarte rat op een gegeven moment opgegeten zou worden door de bruine.

  Hij eet dus letterlijk alles, zelfs zijn soortgenoten als het moet. Verder leeft de bruine rat van graan, zaden, slakken, insecten, eieren en soms zelfs jonge zoogdieren. Indien er genoeg voedsel in de omgeving te vinden is legt de bruine rat soms zelfs voedselvoorraden aan.

   

  De bruine rat is een ontzettend intelligent en sociaal dier met een groot aanpassingsvermogen. Het dier geeft zelfs bepaalde tradities en technieken door aan de volgende generatie en deze verschillen ook nog eens per regio. Zoals de zwarte rat zijn het zoogdieren die in grote groepen vreedzaam samen kunnen leven, maar vreemdelingen agressief verjagen.

   

  Bruine ratten hebben geen specifiek paarseizoen, indien er voldoende voedsel en goede leefomstandigheden voorhanden zijn. De draagtijd van de jongen is 21 – 23 dagen en een vrouwtje kan tot 20 jongen per worp krijgen. Daarnaast zijn de jongen na 6 weken al geslachtsrijp, waardoor er per jaar wel duizenden dieren geboren kunnen worden.

   

  De levensverwachting van een bruine rat in het wild is ongeveer drie jaar en wordt net als bij mensen bepaald door de genen en erfelijke factoren. Een natuurlijke vijand van de bruine rat is de uil, huiskat en marters.

  Aanwezigheid van bruine ratten herkennen

  Alle ratten zijn nachtdieren en dus zullen zij overdag niet te vinden zijn voor mensen. De kenmerken van een rattenprobleem zijn het horen van krassende geluiden door muren heen of onder vloerdelen. Ook zult u hoogstwaarschijnlijk uitwerpselen aantreffen die ongeveer 10 – 20 mm groot zijn.

   

  De bruine ratten laten ook een bepaalde geur achter waarin u wellicht ammonia kunt ontwaren en die tevoorschijn komt als u afgesloten ruimtes opent, zoals bijvoorbeeld een kast of lade. Net zoals bij andere knaagdieren zal er ook knaagschade zijn aan hout, plastic en elektriciteitsbedrading. Dit laatste is erg risicovol, want hierdoor kan brand in uw woning of bedrijfspand ontstaan.

   

  Wanneer de bruine ratten voedselvoorraden hebben gevonden zullen zij door de verpakking heen knagen om hierbij te komen. Dit voedsel is dan besmet en dient weggegooid te worden. Gezien de gevaarlijke ziekten die de ratten met zich mee kunnen dragen adviseert Protect Pest Control om hier voor de zekerheid geen risico mee te nemen.

   

  Meer concrete aanwijzingen zijn het aantreffen van nesten of jonge ratten, waardoor u zeker weet dat u een plaag voorhanden heeft die u zelf niet zult kunnen tegengaan. Om zoveel mogelijk schade te voorkomen adviseren wij u om in dit geval altijd contact met Protect Pest Control op te nemen.

  Bruine ratten bestrijden

  Hoe komen bruine ratten in de ruimtes?

  In tegenstelling tot de zwarte rat vestigt de bruine rat zich het liefst in een vochtige omgeving met een gemiddelde temperatuur, niet te warm. De bruine rat gaat de mens niet uit de weg en is daarom veel te vinden in kelders, kruipruimtes, schuurtjes of stallen. Ook in de omgeving van vuilnisbelten en graan- en houtopslagplaatsen of bij slootjes en plassen kunt u vaak bruine ratten vinden. Het maakt voor een bruine rat niet uit of het water vervuild is, zoals bij rioolwater, zij kunnen hierin prima overleven.

   

   

  Bruine ratten kiezen niet uitsluitend bewoonde gebieden om te verblijven, maar kunnen overal waar zich voedsel- en waterbronnen bevinden overleven als dat nodig is. De bruine rat is goed in het graven van holen en gangenstelsels, soms zelfs over kilometers. Als uitstekende zwemmer kan de bruine rat wel tot 72 in het water blijven. Daarnaast is de bruine rat, net zoals de zwarte rat, een goede springer. De bruine rat kan wel 77 cm hoog en meer dan een meter ver springen.

  Zelf doen of uitbesteden?

  Indien u last heeft van bruine ratten in uw woning, opslag, zolder of bedrijfsruimte adviseert Protect Pest Control u om niet te wachten met contact opnemen.

   

  Bruine ratten kunnen erg agressief zijn en zijn notoire ziektedragers. Daarnaast veroorzaken ze veel knaagschade en planten ze zich razendsnel voort. Doe-het-zelf-producten hebben in het geval van de bruine (en zwarte) rat geen zin. U heeft absoluut een professionele ongediertebestrijding nodig. Protect Pest Control heeft al vijftien jaar ervaring met het bestrijden van zwarte en bruine ratten in uw huis, loods of bedrijfspand.

  Bruine ratten bestrijden, Ongediertegids

  Bruine ratten bestrijden met verschillende technieken

  Protect Pest Control gaat altijd na waar de bruine ratten zich schuilhouden en waar de nesten zijn. We pakken dit dan bij de bron aan. Daarnaast bestrijden we de omgeving en van de bruine ratten die er op dat moment al zijn. Er is altijd een effectieve oplossing tegen ratten, maar per situatie kunnen er andere middelen ingezet worden. Wij kunnen u daarnaast helpen of adviseren bij wering en preventietechnieken. Neem nu contact op met Protect Pest Control voor een op maat gemaakte oplossing.

  Het proces van het inschakelen van een specialist

  Protect Pest Control kan de bruine rattenplaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een bruine rattenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de bruine rattenplaag uit de hand kan lopen en de risico’s op het overdragen van ziektes of schade dan niet meer voorkomen kunnen worden. Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een bruine rattenplaag te bestrijden. Zelf proberen om de plaag tegen te gaan is vaak onvoldoende, omdat u dit een zeer intelligente en agressieve soort betreft. Ze zijn daarom erg lastig om te lokaliseren en te bestrijden indien u niet over de juiste middelen en expertise beschikt.

   

  Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

   

  – Contact (met Protect Pest Control)

  Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control

  – Bestrijding door Protect Pest Control