Hoornaar bestrijden

Een hoornaar (Vespa crabro) behoort tot de familie van papierwespen en staat ook bekend als paardenwesp. Vergeleken met andere wespen is het een flinke, want deze soort kan tot 3,5 centimeter lang worden. Dat is twee keer zo groot als de meeste wespen. Daarom helpen wij u met het bestrijden van de hoornaar.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie die u nodig hebt. Hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie.

Laten wij beginnen!

 

Maak kennis met Niels.

Ik ben Niels en zou u graag

verder willen helpen.

Wilt u in contact komen?

 
 Plan een afspraak
 
 Maak een belafspraak
 
 Bel: 085 040 8066
 

Daag Niels en het team uit.

 

   

  Het probleem van de hoornaar

  Wanneer een hoornaar steekt kan dat behoorlijk veel pijn doen. Al is het gif een stuk minder krachtig dan dat van een honingbij. Dat komt omdat een honingbij ook weerhaken bij de angel heeft, maar een hoornaar niet. De angel kan ook teruggetrokken worden en is hol met aan de basis een gifklier. Het gif bestaat uit histamine en apitoxine en is ongevaarlijk tenzij deze direct in een bloedvat terecht komt. Sommige mensen hebben ook een overgevoeligheid voor deze stoffen en krijgen daardoor toch last. Mocht u na een steek onpasselijk worden of duizeligheid ervaren adviseert Protect Pest Control u direct naar de huisarts of EHBO-post te melden. Het goede nieuws is dat Hoornaars niet snel steken, maar wel als ze zich bedreigd voelen of als ze ergens komen vast te zitten.

  De hoornaar: een reuzenwesp

  Hij (de hoornaar) is met zijn gemiddelde 30 mm de grootste wesp die in Europa voorkomt. Koninginnen kunnen zelfs nog groter worden en de gemiddelde lengte van een werkster is ergens tussen 18 – 24 mm. Vergeleken met andere wespen heeft een hoornaar een groter kopschild dat meestal oranje of rood is en niet zwart met geel.

   

  Meestal hebben insecten een ronde of ovale vorm ogen, maar dat van de hoornaar zijn eigenlijk langwerpig en heeft een soort kromming. Bovenop de kop zijn nog drie kleine oogjes aanwezig die alleen groot licht kunnen waarnemen, maar geen afzonderlijke beelden.

   

  De hoornaar heeft twee gele kaken die aan de binnenkant zwart zijn. Deze kaken gebruikt de hoornaar om gevangen prooidieren in stukjes te snijden. Het dieet van deze wesp bestaat uit vliegen, andere wespen, muggen, rupsen en spinnen. Sinds enige tijd is het ook duidelijk dat de hoornaar op libellen en honingbijen jaagt.

   

  Gedaantverwisseling

  Ook deze soort wesp ondergaat een volledige gedaanteverwisseling. Eind april worden de eitjes van de hoornaar afgezet in eicellen waar ze binnen 3 – 5 weken ontwikkelen tot volwassen dier. De mannelijke wespen, de darren, en de vruchtbare jonge koninginnen komen in augustus of september uit hun pop, verlaten het nest om te paren en daarna sterven de darren.

   

  Hoornaars gebruiken hun gif om insecten te doden en deze met hun grote kaken in stukken te knippen tot een vloeibaar maal voor de larven. De larven scheiden een zoete vloeistof uit die zij aan de werksters overdragen om te gebruiken als brandstof om te vliegen en meer voedsel voor hen binnen te halen. Zo zorgen de werksters voor de larven, maar ook andersom.

   

  Het nest van een hoornaar bestaat uit vezels die ze van dode loofbomen of rieten tuinmeubels knagen. Het ziet eruit als een bol en heeft vaak meerdere raten, maar bevat geen honing zoals de nesten van honingbijen.

   

  Imitators

   

  Grappig is dat sommige insecten zich voordoen als een hoornaar, zodat zij met rust worden gelaten. De stadsreus, een zweefvlieg die eruitziet als een hoornaar heeft baat bij deze gelijkenis, maar ook de hoornaarsvlinder die geheel weerloos is heeft hier profijt van. De hoornaarsvlinder heeft in tegenstelling tot andere vlinders doorzichtige vleugels en lijkt daardoor nog meer op een wesp. Wel heeft de vlinder een roltong en ronde ogen, maar dat is het enige waardoor je deze twee insecten van elkaar kunt onderscheiden.

   

  De hoornaar wordt weleens ten onrechte horzel genoemd, terwijl dit een heel ander insect is dat tot de vliegensoort behoort en niet tot de wespen. Ook kunnen echte horzels niet bijten of steken.

  Aanwezigheid van de hoornaar herkennen

  Het is dus van belang om te weten hoe een hoornaar en een hoornaarsvlinder van elkaar onderscheiden wordt. Een vlinder heeft een hele lange tong en ronde oogjes, maar lijkt verder erg op de hoornaar. Mocht u nou ook een nest van de tegenkomen dat overlast veroorzaakt en gevaar oplevert voor mensen of huisdieren, dan kunt u altijd contact opnemen met Protect Pest Control.

   

  Wij gaan dan na wat de meest effectieve manier van bestrijden in uw geval is. Gezien de vrij rustige aard van de hoornaar is deze meestal niet gevaarlijk, dus wij adviseren u geen nesten te (laten) verwijderen als deze geen risico opleveren.

  Hoornaar bestrijden

  Waar kunt u hoornaars aantreffen?

  Nesten van de hoornaar worden vanaf de maand mei gebouwd en zijn vaak ergens hooggelegen. Ook zoeken deze wespen vaak donkere en afgeschermde plekken op om het nest uiteindelijk te bouwen. In bosrijke gebieden kan dit in een holle boom plaatsvinden, maar dit kan ook in een graspol of ondergronds zijn. Mensen ervaren vaak overlast van nesten die in struiken worden gebouwd dichtbij de woning of onder dakranden. Sommige hoornaars kiezen voor de makkelijke weg en gebruiken menselijke constructies zoals nestkastjes, tuinhuisjes of schuurtjes.

  Zelf doen of uitbesteden?

  Protect Pest Control is vakbekwaam en beheerst alle technieken optimaal om te beoordelen en te adviseren bij overlast door hoornaars. Wij zorgen altijd voor een snelle, professionele en duurzame oplossing van uw wespenprobleem.
  Wij adviseren daarnaast om altijd natuurbewust te werk te gaan en wespennesten die geen direct gevaar opleveren voor mensen of huisdieren met rust te laten. Dit ook in verband met risico op steken, mocht u zelf van plan zijn om een nest te verwijderen.

  Hoornaar bestrijden

  De hoornaar bestrijden met verschillende technieken

  Het is verstandig om voor een langdurige en effectieve bestrijding contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijding zoals Protect Pest Control.
  Protect Pest Control is vakbekwaam en beheerst alle technieken optimaal, waardoor ze bij bestrijding ook rekening kunnen houden met de leefwijze van elke soort wesp, maar ook met uw persoonlijke situatie. Wij zorgen altijd voor een snelle, professionele en duurzame oplossing van uw insecten probleem.

  Protect Pest Control inschakelen

  Protect Pest Control kan de wespenplaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een wespenplaag die overlast veroorzaakt of in de omgeving van kinderen of ouderen onbehandeld laten is ten zeerste af te raden. Het gevaar van steken wordt dan immers vergroot.

   

  Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een wespenplaag te bestrijden.

  Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

   

  Contact (met Protect Pest Control)

  Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control

  Bestrijding door Protect Pest Control