Huisboktor bestrijden

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie. Hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft. Wij helpen met het bestrijden van de huisboktor.

Laten wij beginnen!

 

Maak kennis met Niels.

Ik ben Niels en zou u graag

verder willen helpen.

Wilt u in contact komen?

 
 Plan een afspraak
 
 Maak een belafspraak
 
 Bel: 085 040 8066
 

Daag Niels en het team uit.

 

   

  Het probleem van huisboktorren

  Boktorren (Hylotrupes bajulus) behoren tot de houtborende insecten en komen veel voor in woningen. De larven van deze tor zorgen voornamelijk voor schade door houten objecten aan te vreten. Bent u niet op tijd met het vaststellen dat u last heeft van boktorren? Dan komt u daar op een gegeven moment door gaten in houten voorwerpen alsnog achter. Dit is vooral een groot probleem als de dieren zich in draagbalken hebben genesteld. En deze van binnen zijn gaan aanvreten. De dieren tasten ook vaak dakconstructies aan, wat zeer gevaarlijke situaties kan opleveren.

  De huisboktor: soorten huisboktorren

  Boktorren worden onderscheiden tussen drooghoutboorders en nathoutboorders. De huisboktor is een drooghout boorder die dol is op houten voorwerpen en op zoek gaat naar soorten naaldhout. Indien u veel grenen of vuren voorwerpen heeft lopen die het meeste risico op schade.
  Daarnaast bestaat er ook een rode boktor, Aziatische boktor en de veranderlijke boktor. De Aziatische boktor is dol op loofhout en richt daarop de meeste schade aan.

  Een huisboktor is een bruin-zwarte kever van ongeveer 10 – 25 mm groot. Hij heeft grijze vlekken op zijn dekschild en twee scharen aan de voorkant van de kop. Verder heeft deze soort kever zes poten en twee lange voelsprieten.
  Omdat de boktorlarve de meeste schade veroorzaakt is het slim om deze te herkennen. Een dergelijke larve is beige van kleur, ongeveer 30 mm lang en een wormachtig lichaam. Het hout is de eerste voedselbron van een boktorlarve. En hij vreet zich makkelijk een weg door al uw houten voorwerpen.

   

  Blauwe boktor

  De Blauwe boktor wordt weleens verward met de huisboktor. De huisboktor is ongeveer 9 – 15 mm en is blauw-zwart van kleur. Deze soort leeft onder de droge schors van sparren of dennen en zoekt soms zijn woonplaats in een zagerij of in een nieuwbouw huis van hout.

   

  Zoals bij de meeste drooghoutboorders is ook de blauwe boktor zelf niet de grote boosdoener, maar de larven van deze tor wel. Ze graven zich in de schors van het hout en verpoppen. Uiteindelijk kunt u hierdoor een probleem krijgen van de draagkracht van het hout dat de larven hebben aangetast. Ook loopt u het risico dat de kevers na het ontpoppen door het hout naar buiten komen, wat best een griezelige toestand kan worden.

  Aanwezigheid van huisboktorren herkennen

  U kunt de aanwezigheid van deze torren herkennen door het aantreffen van gaatjes in uw houten voorwerpen. Van binnen is er dan vaak een heel gangenstelsel geknaagd en is het voorwerp inmiddels bijna hol vanbinnen, maar van buiten ziet u waarschijnlijk alleen enkele gaatjes.
  Sommige insecten zijn erg stil wanneer ze eten, maar de boktor kunt u daadwerkelijk horen. Het klinkt als een kloppend geluid wanneer dit dier zich door het hout knaagt. Op het moment dat u ook nog eens boor zaagsel bij het voorwerp aantreft heeft u waarschijnlijk te maken met actieve boktorren of in het ergste geval zelfs een hele plaag…

   

  De uitvliegopeningen die door het knagen in hout ontstaan hebben vaak een ovale vorm en zijn slechts een paar millimeter groot. Zodra de larve genoeg gegeten heeft om een volwassen boktor te worden maakt deze uitvliegopeningen. Het bijzondere hiervan is dat een boktorlarve hier wel tien (!) jaar over kan doen en het hout daardoor van binnen waarschijnlijk al voor het grootste deel is weggevreten. U kunt zich wel voorstellen hoe groot de schade kan zijn als meerdere boktorren alle houten voorwerpen gedurende tien jaar in bijvoorbeeld uw schuur aantasten.

  Huisboktor bestrijden

  Hoe komen huisboktorren in de ruimtes?

  Boktorren zijn dol op onbehandeld hout, omdat ze dit makkelijker kunnen penetreren dan wanneer er een dekkende laag overheen ligt. Uw houten voorwerpen of producten met bijvoorbeeld, lak, vernis, olie of boenwas zullen daarom minder in trek zijn dan de onbehandelde vuren of grenen soorten hout die op dat moment voorhanden zijn. Protect Pest Control raadt u dan ook aan om alles van hout voor te behandelen of te beitsen, zodat de schade hopelijk beperkt blijft.

  Zelf doen of uitbesteden?

  Het is verstandig om voor een langdurige en effectieve bestrijding contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijding zoals Protect Pest Control.
  Protect Pest Control is vakbekwaam en beheerst alle technieken optimaal, waardoor ze bij bestrijding ook rekening kunnen houden met de leefwijze van elke soort tor, maar ook met uw persoonlijke situatie. Wij zorgen altijd voor een snelle, professionele en duurzame oplossing van uw ongedierteprobleem.

  Huisboktor bestrijden

  Huisboktorren bestrijden met verschillende technieken

  Protect Pest Control weet dat het niet eenvoudig is om de boktor te bestrijden, omdat ook alle aanwezige eitjes en larven bestreden moeten worden en niet alleen de aanwezige boktorren. Protect Pest Control zorgt ervoor dat de eitjes en larven worden gevonden en maakt gebruik van goedgekeurde insecticiden waardoor het probleem zo snel mogelijk opgelost kan worden. Specifiek aangepast op het soort tor zal de bestrijding veel effectiever zijn, maar wordt ook de veiligheid van u, uw gezin en eventuele huisdieren gewaarborgd. Daarnaast geeft Protect Pest Control u advies over het voorkomen van een plaag in de toekomst en op maat gemaakte tips die u makkelijk kunt toepassen.

  Protect Pest Control inschakelen

  Protect Pest Control kan de huisboktorren plaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een huisboktorren plaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de overlast uit de hand kan lopen en de schade dan niet meer voorkomen kan worden.

   

  Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een huisboktorren plaag te bestrijden. Zelf proberen om de plaag tegen te gaan is vaak onvoldoende, omdat u vaak te laat uitvliegopeningen in het hout opmerkt en de meeste schade dan al is aangericht.

   

  Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

   

  Contact (met Protect Pest Control)

  Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control

  Bestrijding door Protect Pest Control