Kauwen verjagen
Verjaag uw kauwen vandaag nog!

Kauwen verjagen

De kauw (Corvus monedula) is een zangvogel uit de familie van de kraaien. Vaak wanneer we een zwarte kraai denken te zien is het in werkelijkheid een kauw, omdat ze veel voorkomen en sterk op elkaar lijken. De kauw is net zoals de zwarte kraai, duiven en meeuwen een beschermde vogelsoort en mag daardoor alleen verjaagd worden.

Ik wil van mijn kauwen af

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

Laten wij beginnen!

  1. Het probleem van kauwen
  2. De kauw: het neefje van de kraai
  3. Wat zijn de verschillen tussen kauwen en kraaien?
  4. Aanwezigheid van kauwen herkennen
  5. Zelf doen of uitbesteden?
  6. Protect Pest Control inschakelen

Het probleem van kauwen

Kauwen hebben de boefjesachtige manier om op klaarlichte dag zijn streken uit te halen, onder het toeziend oog van de mens. Zij hebben daardoor, net als de zwarte kraai niet echt een goed imago. Ze doen niet al te leuke dingen zoals voer stelen en soms eten ze zelfs jongen van andere vogels op. Ze hebben goed uitgedacht dat, hoe dichter ze bij mensen in de buurt blijven, hoe meer eten ze zullen kunnen veroveren. Daardoor zijn ze aan ons gewend en niet snel bang te krijgen. Dit zorgt ervoor dat het soms een uitdaging is om deze vogelsoort te verjagen.
Vogelnesten bevatten vaak allerlei insecten zoals tapijtkevers, luizen, vlooien en mijten. Door dit parasitisme kunnen zij ook verschillende ziektes overbrengen en ook huisdieren besmetten.

De kauw: het neefje van de kraai

De kauw is iets kleiner dan andere kraaiachtigen, ongeveer 33 cm en beweegt door zijn formaatje sneller. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door het zwarte verenkleed met een grijze nek en oorstreek. Daarnaast heeft de kauw hele bijzondere lichtgroen-grijzige oogringen. Ze gebruiken dit ook om te communiceren en oogcontact te houden met soortgenoten. Ze hebben een vrij complexe sociale structuur en staan bekend om het delen van hun eten met elkaar.

Kauwen leven in groepen of in paartjes, die ook binnen de groep bekend zijn. Ze hebben een hele eigen taal die varieert van kwetteren tot tokkelen en de kauw-kauw (waar ze naar vernoemd zijn). Ze zoeken meestal in groepen naar eten en reizen soms af naar weilanden of bermen. Net zoals de duiven blijven deze vogels elkaar hun hele leven trouw.

Kauwen leven vooral in de winter in zwermen en zoeken elkaar op in deze tijd om samen naar eten te zoeken. Insecten, slakken en spinnen staan op het menu van de kauw, maar ook zaden, granen en eieren of fruit zijn favoriet. Als er minder vers eten voorhanden is eten kauwen afval en karkassen van overleden dieren.
Het is makkelijk om een kauw tam te maken, vooral als je ze al van jongs af aan in contact brengt met mensen. Nu is het niet meer toegestaan om kauwen in de vrije natuur zijn geboren tam te maken, maar eenmaal in gevangenschap geboren en geringd mag dit nog. De verzorging van een kauw kost meer energie, omdat het zeer energieke vogels zijn die niet zomaar in een kooitje gehouden kunnen worden. Kauwen zijn zoals aangegeven erg loyaal en dat geldt niet alleen voor andere kauwen, maar ook voor mensen. Ze kunnen zelfs zo gehecht aan je raken dat ze jaloers worden of agressief gedrag vertonen richting andere mensen dan hun baasje.

Wat zijn de verschillen tussen kauwen en kraaien?

Grootte

Kauwen zijn een stuk kleiner dan kraaien en wegen vaak de helft minder. Toch is het vanaf een afstandje lastig om te zien om welke van de twee het gaat.

Ogen

Kauwen hebben kenmerkende witte irissen en kraaien een donkere. De witte irissen worden soms ingezet als afschrikmiddel voor soortgenoten.

Snavel

De snavel van een kauw is vrij kort en donker en die van een kraai is zwart en buigt naar beneden.

Veren

Kauwen zijn donkergrijs met een lichtgrijs achterhoofd en niet helemaal zwart zoals de kraai.

Geluiden

Kauwen krassen niet, maar produceren een ‘ka-ka-ka’ geluid.
Levenslang verbonden
Kauwen zijn net als duiven hun hele leven bij dezelfde partner, terwijl kraaien veel meer op zichzelf zijn.

Kauwen verjagen

Aanwezigheid van kauwen herkennen

Kauwen zijn te vinden bij kliffen en hoge gebouwen, bijvoorbeeld kerktorens. Ook nestelen ze zich in boomholten of schoorstenen. Zoals andere vogels zorgen zij ervoor dat ze hun nesten kunnen bouwen op plaatsen waar beschutting is en de nesten zo min mogelijk risico lopen om aangevallen te worden.

Zelf doen of uitbesteden?

Vanwege de beschermde aard van de kauwen, mag deze vogelsoort niet afgevangen worden zoals bij duiven wel het geval is. Protect Pest Control heeft een aantal verjaag technieken die langdurig effect hebben zoals verjagen door geluid, met vliegers, reflectoren en laserstralen. Ook als u preventiemaatregelen zou willen nemen kunt u bij ons terecht. Wij gebruiken hier veelal netten en pinnen voor. 

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control kan de kauwenplaag op een zeer betrouwbare manier tegengaan en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een kauwenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de kauwenplaag kan veel overlast veroorzaken en onrust in uw leefomgeving.

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om kauwen te verjagen. Zelf proberen om de plaag tegen te gaan is vaak onvoldoende, omdat deze dieren niet snel schrikken en ook steeds weer terug zullen komen. Daarnaast mogen kauwen niet bestreden worden, waardoor de mogelijkheden voor doe-het-zelf nogal beperkt zijn.

Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

Contact (met Protect Pest Control)
Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control
Bestrijding door Protect Pest Control