Oorworm bestrijden

De begrippen ‘oorworm’ en ‘oorwurm’ worden nog altijd vaak door elkaar gehaald. Een oorworm is het insect dat men buiten (of soms binnen) kan aantreffen. Een oorwurm daarentegen is een term uit de muziek en beschrijft een deuntje dat je niet meer uit je hoofd kunt krijgen. Een oorwurm hebben we allemaal weleens, maar een oorworm gelukkig niet. Wij helpen met het bestrijden van de oorworm.

Heeft u wel overlast door oorwormen? Protect Pest Control kan u hier meer over vertellen.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

 

Laten wij beginnen!

 

  1. Het probleem van oorwormen
  2. De oorworm: kruipt niet in je oor, maar toch soms vervelend
  3. Aanwezigheid van oorwormen herkennen
  4. Hoe komen oorwormen in de ruimtes?
  5. Zelf doen of uitbesteden?
  6. Oorwormen bestrijden met verschillende technieken
  7. Protect Pest Control inschakelen

Het probleem van oorwormen

Oorwormen zijn in principe niet schadelijk voor mensen en hebben een nuttige functie, omdat zij dol zijn op bladluizen en mijten. Net zoals het lieveheersbeestje is het daarom een veelgebruikte methode om oorwormen in te zetten tegen luizenplagen. Fruittelers en tuinders maken hier graag gebruik van, omdat het een natuurlijke manier van bestrijding is. Toch heeft de oorworm de neiging om, als er te weinig andere insecten aanwezig zijn die ze kunnen eten, aan jonge, groene gewassen te beginnen. Dit zijn dan vaak bloemen, fruitbomen of maïsvelden. In dat geval kan er (zeer veel) schade ontstaan aan gewassen of jonge planten. In de tuinbouw kunnen oorwormen schadelijk zijn door het aanvreten van aardbeien of andere soorten zacht fruit. Naast fruit zijn ook eieren en larven van andere insecten in trek. Als er geen eten te vinden is wordt de oorworm minder veeleisend en gaat hij zelfs op zoek naar soortgenoten die als voedsel kunnen dienen…

De oorworm: kruipt niet in je oor, maar toch soms vervelend

Oorwormen behoren tot de familie van gevleugelde insecten. Er zijn meer dan 1.500 verschillende soorten oorwormen, maar ze zien er qua uiterlijk niet heel anders uit. Sommige zijn wat groter of hebben een andere kleur, maar verder zien ze eruit als een beestje met een soort tangetje (ook wel cerci genoemd) op zijn achterste. Dit is ook het meest karakteristieke kenmerk van de oorwurm en ziet er nogal heftig uit. Dat is precies de bedoeling, want meer kunnen ze er eigenlijk niet mee. Bij mannetjes is het tangetje vaak krachtiger en langer, bij vrouwtjes is de cerci iets rechter en minder breed bij de basis.

 

Een oorworm kan vliegen en heeft zelfs vier vleugels om dit te doen, maar de meeste mensen zullen ze zien lopen of kruipen. De achtervleugels zijn verstopt en meerdere keren opgevouwen onder de voorvleugels. De gewone oorworm is ongeveer 1 – 3 cm lang, donkerbruin van kleur en gevleugeld. Er vindt geen volledige gedaantewisseling plaats, zoals bij andere insecten die een popstadium hebben. Vooral de voortplanting van oorwormen is apart, omdat het vrouwtje op zeer intensieve manier voor de eitjes zorgt nadat deze gelegd zijn. Zo likt ze de eieren om de zoveel tijd schoon, ter voorkoming van uitdroging en beschimmeling en mocht dat al plaatsgevonden hebben eet ze de bedorven eitjes gewoon op. De neiging tot kannibalisme komt wel meer voor bij oorwormen, want ook als de moeder sterft voordat de jongen het nest hebben verlaten zal zij door hen worden opgegeten. Het duurt wel tot 8 maanden voordat een oorworm volwassen is, dus de kans dat de moeder eerder overlijdt komt regelmatig voor.

Aanwezigheid van oorwormen herkennen

Oorwormen leven vaak onder afval en stenen of in composthopen met andere insecten zoals pissebedden. Ook onder oude planken en in dahlia’s zijn vaak oorwormen te vinden. De beste temperatuur voor een oorworm is vrij hoog, namelijk tussen 26 – 33 graden.

Men treft soms ook oorwormen aan tussen boomschors. Als de ideale leeftemperatuur te laag is of wordt overschreden kunnen oorwormen zich een weg door hout vreten en dit kan schade veroorzaken. Er is maar een barst of scheur in de kozijnen nodig en de oorworm zorgt dat hij binnenkomt of gaat gerieflijk in de houten spleet zitten met alle gevolgen van dien.

Oorwormen bestrijden

Hoe komen oorwormen in de ruimtes?

Oorwormen zitten dus vaak in delen van planten en bloemen, maar ook in hout. Een oorworm is vrij gevoelig voor uitdroging en zoekt daarom graag de wat meer vochtige plekken op in het huis. Ook naadjes en kiertjes die naar kruipruimtes of badkamers gaan zij favoriet. De gewone oorworm komt overal voor waar strooisellagen zijn en vochtige omgevingen, omdat zij niet dol zijn op droge gebieden.

Zelf doen of uitbesteden

Oorwormen zijn niet schadelijk, maar een plaag van welk insect dan ook is niet wenselijk. Er zijn meerdere manieren om overlast tegen te gaan, bijvoorbeeld met een klein valletje. U kunt hiervoor een blikje met slaolie gebruiken, omdat oorwormen hier op af komen en vervolgens zullen verdrinken in de olie. Ook opgerolde kranten die in de avond onder planten worden gelegd staan bekend als ‘vallen’ voor de oorworm, omdat zij zich hier zullen verstoppen, totdat het weer licht wordt.

 

Protect Pest Control kan u natuurlijk altijd helpen bij overlast veroorzaakt door oorwormen. Wij kunnen dit op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, neem contact met ons op voor een maatwerk oplossing! Wij helpen u met het bestrijden van de oorworm.

Oorwormen bestrijden met verschillende technieken

Protect Pest Control gaat altijd na waar de bron zit die de overlast veroorzaakt en waar eventuele eitjes of nesten zijn. Wij werken zowel effectief als preventief. Daarnaast bestrijden we de omgeving en de lieveheersbeestjes die er op dat moment al zijn. Er is altijd een effectieve oplossing tegen oorwormen of andere soorten insecten en afhankelijk van de situatie kunnen er andere middelen ingezet worden. Wij kunnen u daarnaast helpen of adviseren bij wering en preventietechnieken. Zo helpen wij u op de beste manier met het bestrijden van de oorworm.

Heeft u last van oorwormen? Schakel de ongediertebestrijders van Protect Pest Control in!

Protect Pest Control kan de oorwormen plaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een oorwormen plaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de oorwormen plaag uit de hand kan lopen.
Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een oorwormen plaag te bestrijden.
Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie. Wij helpen met het bestrijden van de oorworm.

 

Contact (met Protect Pest Control)

Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control

Bestrijding door Protect Pest Control