Stofluizen bestrijden

Stofluizen (Psocoptera) vallen onder de voorraadinsecten en worden ook wel houtluizen genoemd. Hoewel ze luizen worden genoemd zijn ze geen familie van de bijtende (vacht)luizen of zuigende luizen zoals hoofdluis of bladluis. Stofluizen bestaan al 248 miljoen jaar en zijn eigenlijk een soort primitieve luizensoort.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

 

Laten wij beginnen!

 

  1. Het probleem van stofluizen
  2. De stofluis: een eeuwenoude luis
  3. Aanwezigheid van stofluizen herkennen
  4. Hoe komen de stofluizen in de ruimtes
  5. Zelf doen of uitbesteden?
  6. Stofluizen bestrijden met verschillende technieken
  7. Protect Pest Control inschakelen
Stofluizen bestrijden

Voor welke problemen zorgen stofluizen?

Stofluizen leven van schimmels, algen en plantaardig materiaal. Ze veroorzaken geen enorme schade, maar zoals bij elk type ongedierte is het niet prettig om deze beestjes in uw woning of bedrijfspand te hebben. Ze laten uitwerpselen achter die voedsel en voorraden aantasten, waardoor ze schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Daarnaast zorgen grote aantallen stofluis voor schade aan bijvoorbeeld boekwerk, schilderijen en overige papierwerken.

Zijn stofluizen slecht voor de gezondheid?

Allereerst is het geen prettig gevoel om te weten dat er stofluis in uw woning aanwezig is. Hierbij komt dus dat stofluizen eveneens zorgen voor (lichte) schade. Maar zijn stofluizen ook schadelijk voor uw gezondheid? Het antwoord op deze vraag is ‘Nee’. Stofluizen brengen geen schade toe aan uw gezondheid. Echter is de aanwezigheid van stofluis wel een teken dat de luchtvochtigheid in uw woning of in het kantoorpand te hoog is. Deze vochtige lucht kan schadelijk zijn voor jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Hoe hoge de luchtvochtigheid, hoe makkelijker de stofluizen zich vermenigvuldigen.

De stofluis: een eeuwenoude luis

Volwassen stofluizen zijn ongeveer 1 tot 2 mm lang. Ze zijn licht geelbruin tot bruin en/of grijs van kleur. Stofluizen slaan de larven fase over en hun nimfen zijn zeer klein en doorzichtig. Deze beestjes hebben een aparte manier van lopen, heel schokkerig en totaal niet vloeiend. De stofluis kan door de mandibel voedsel kauwen, maar ook opzuigen. Meestal eet de stofluis plantaardig materiaal, maar ook een kadaver of opgezet dier kan als voedingsbron dienen.

 

Stofluizen hebben een levensverwachting die varieert van een paar weken tot maximaal een jaar. Zij kunnen zich, net zoals de meeste plaagdieren, erg snel vermenigvuldigen. Een vrouwtjes stofluis kan in één leven zo’n 100 eitjes produceren en voor een ware plaag in huis of bedrijfsruimte zorgen.

Aanwezigheid van stofluizen herkennen

Stofluizen kunnen lang onopgemerkt blijven, totdat u ineens een schokkerig, klein diertje over het aanrecht of in de pantry ziet lopen. Protect Pest Control adviseert u om bij het opmerken van ongedierte contact op te nemen voor advies en bestrijding. Dit voorkomt een plaag en scheelt vaak veel overlast in uw woning of bedrijfspand.

Stofluizen bestrijden

Hoe komen de stofluizen in de ruimtes?

Stofluizen leven in omgevingen waar het lekker koel en soms vochtig is. Buiten kunt u ze in vogelnestjes of holtes van boomstammen vinden. Ook matrassen, rieten meubels, spaanplaten en boeken kunnen stofluizen bevatten. De stofluizen komen meestal voor in ruimtes die niet voldoende worden geventileerd. Ook kunnen ze in vrij grote groepen aangetroffen worden in nieuwbouwwoningen. Hier hebben vaak lange tijd pallets en bouwmaterialen gestaan waar ze zich in kunnen verstoppen.

Tips: zelf stofluis bestrijden

Een stofluis is voor het menselijk oog niet eenvoudig te zien. Ze zijn namelijk slechts maximaal 4 millimeter groot. Bovendien zijn ze donkerbruin van kleur, waardoor ze in veel gevallen wegvallen tegen de achtergrond. Stofluizen vermenigvuldigen en verspreiden zich snel in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de kelder of schuur. Zelf stofluis bestrijden is lastig. Toch geven we een aantal tips die kunnen helpen bij het bestrijden van de stofluis:

  • Het opruimen van materialen waarin of waarop de stofluis zich bevindt
  • Het drogen van de ruimte door deze door te luchten

Let op: er bestaat geen bestrijdingsmiddel tegen stofluizen. Wanneer u een algemeen insectenbestrijdingsmiddel gebruikt, zullen de stofluizen na een korte periode weer terugkeren.

Zelf doen of uitbesteden?

Protect Pest Control biedt u een passende maatwerk oplossing voor het bestrijden van stofluizen, wanneer het u uitkomt. Wij hebben jarenlange ervaring als bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij een milieubewuste manier van bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u het aantal behandelingen dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken en geeft u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

Stofluizen bestrijden

Stofluizen bestrijden met verschillende technieken

Gelukkig is de stofluis niet moeilijk professioneel te bestrijden. Protect Pest Control adviseert in ieder geval dat het vochtgehalte in de ruimte moet dalen en een spleet- of kier behandeling of beneveling van de ruimte helpt ook vaak.

Protect Pest Control inschakelen

Wij bieden u een passende oplossing na een afspraak op locatie, wanneer het u uitkomt. Wij hebben jarenlange ervaring als bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij een milieubewuste manier van bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u het aantal behandelingen dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken en geeft u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

 

Contact (met Protect Pest Control)

Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control

Bestrijding door Protect Pest Control