Vogelmijt bestrijden

De vogelmijt (Dermanyssus gallinae) wordt ook wel vogel-luismijt of bloedluis genoemd. De vogelmijt komt, zoals de naam al verraadt, voor bij vogels en pluimvee. Door de schade aan laatstgenoemde groep is het voor pluimveebedrijven ontzettend belangrijk om dit beestje te bestrijden. Bij het Fipronil schandaal in 2017 was de vogelmijt een hoofdrolspeler. De vogelmijt is zeer klein, ongeveer een halve millimeter, en krijgt na de bloedmaaltijd een felrode kleur. Wij helpen met het bestrijden van de vogelmijt.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

Laten wij beginnen!

Het probleem van vogelmijten

Vogelmijten zijn zoals gezegd zeer gevaarlijk als ze bij pluimvee in de buurt komen, niet in de laatste plaats vanwege de grote financiële schade die kan ontstaan als u een pluimveebedrijf runt. Daarnaast is de vogelmijt ook gevaarlijk voor vogels, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat de productie van vogeleieren in het nest daalt. Ook zieke en zwakke vogels die in aanraking komen met de vogelmijt kunnen hier uiteindelijk aan overlijden, omdat hun immuunsysteem daardoor nog meer wordt aangetast. Het is ook wel eens voorgekomen dat mensen die in aanraking komen met de vogelmijt gebeten worden. De beten hebben dan wat weg van vlooien, maar kunnen meestal niet veel kwaad. Natuurlijk is het altijd onhygiënisch om door een dier gebeten te worden en adviseert Protect Pest Control u om na een eventuele beet de wond goed schoon te maken en eventueel te ontsmetten. U kunt de beet herkennen aan roodheid en eventueel bultjes.

De vogelmijt: een ramp voor pluimvee en vogels

Een vogelmijt ontwikkelt zich zeer snel. Een vogelmijt ei is onder gunstige omstandigheden binnen zeven dagen volwassen en leeft vervolgens zo’n 90 dagen. Vogelmijten voeden zich met bloed van vogels en komen dus ook veel voor op warme vochtige plekken en in vogelnesten en volières. De vogels worden vooral ‘s nachts wanneer ze rusten of slapen door de mijten gebeten. Overdag houdt de mijt zich vooral bezig met paren en eitjes leggen. Omdat de ontwikkeling van een vogelmijt ei erg snel gaat en een vrouwelijke mijt dagelijks 4 tot 6 eieren legt kunt u zich wel voorstellen hoe snel de plaag zich kan verspreiden. In voornamelijk kippenstallen, waar het warm genoeg is voor de eitjes om uit te komen is er vaak sprake van een explosieve groei. Grotere groepen van deze mijt kunnen wel een centimeter dik worden binnen de kippenstal, de vogelnesten of de volières met andere vogels.

 

Omdat de vogelmijt een soort bloedluis is (net zoals de vlooien), kunnen ook huisdieren hiermee besmet raken. Het zullen dan voornamelijk katten of knaagdieren zijn. Een vogelmijt kan goed overleven in het hok van een hamstertje of bij een gerbil.

Aanwezigheid van vogelmijten herkennen

Deze variant van mijten zijn vooral zichtbaar op de hals en de rug van de kip. Ook kan de vogelmijt zich makkelijk verbergen in naden en kieren in kippenstallen of bij vogelnesten.

Zelf doen of uitbesteden?

De vogelmijt kan vrij lang overleven zonder zich te voeden, waardoor ze soms ook in een ontruimde pluimveestal blijven leven. Ze kunnen zich in de tussentijd makkelijk op muizen schuilhouden en van hun bloed leven. Zodra er nieuwe kippen in de stal komen, kunnen ze die dan opnieuw gaan lastig vallen. Protect Pest Control adviseert u daarom ook om de bestrijding van vogelmijten op een professionele manier aan te laten pakken en niet zelf aan de slag te gaan. De kans is zeer groot dat de vogelmijt niet volledig verdwijnt en opnieuw de omgeving zal aantasten.

 

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om de vogelmijten plaag te bestrijden. De bestrijdingsmiddelen die wij gebruiken hebben een nawerking, zodat alle vogelmijten die naderhand nog met de middelen in aanraking komen ook worden bestreden. Uiteraard hanteren wij de meest veilige methodes om te bestrijden.

Vogelmijten bestrijden met verschillende technieken

Mijten zijn bestand geworden tegen allerlei chemische middelen. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met Protect Pest Control, zodat wij u een op maat aangeboden oplossing kunnen bieden. Soms is het advies om om het hok sterk te verhitten, zodat de vogelmijten hieraan overlijden, maar u kunt zich wel voorstellen dat dit bijvoorbeeld in een grote kippenstal niet de beste manier is.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control biedt u een passende maatwerk oplossing na een afspraak op locatie, wanneer het u uitkomt. Wij hebben jarenlange ervaring als bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij een milieubewuste manier van bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u het aantal behandelingen dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken en geeft u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

 

Contact (met Protect Pest Control)

Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control

Bestrijding door Protect Pest Control