Zwarte ratten bestrijden

Zwarte ratten zijn niet altijd zwart. De kleur van hun vacht kan variëren van lichtbruin tot zwart met vaak een wat lichtere kleur op de buik. Omdat zwart de meest voorkomende kleur is, vooral in stedelijke gebieden, wordt hij toch gewoon zwarte rat genoemd.

 

De zwarte rat leeft vaak in groepen waarvan de grootte kan oplopen tot wel zestig ratten per groep. De vrouwtjes zijn vaak agressiever en houden andere dieren weg van het voedsel. Per groep is er één dominant mannetje met daaronder twee of meer vrouwtjes.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

Laten wij beginnen!

Zwarte ratten bestrijden

Het probleem van zwarte ratten

De zwarte rat vormt al jaren structureel een probleem in Zuid-Nederland en veroorzaakt veel overlast. Tegenwoordig verplaatst het probleem zich ook naar het midden van Nederland en Protect Pest Control merkt dat deze verschuiving zorgt voor meer behoefte aan bestrijding in dit gebied. Het gaat dan voornamelijk om bedrijven en agrariërs die het probleem beheersbaar proberen te houden.

 

De zwarte rat is berucht vanwege het verspreiden van de pest tijdens de middeleeuwen. Ratten in het algemeen zijn bekende ziektedragers en omdat het zeer intelligente dieren zijn is bestrijden soms lastig. De zwarte rat is een goede klimmer en kan wel 1,5 meter hoog springen. Naast het verspreiden van ziektes veroorzaken zwarte ratten ook veel knaagschade en bevuilen ze voedselvoorraden door hun ontlasting en urine.

De zwarte rat: berucht en gevaarlijk

Tegenwoordig hebben meer gebieden last van de zwarte rat en komt deze ook vaker voorbij in het nieuws. Momenteel hebben de provincies Noord-Brabant, Noord-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen inclusief havengebieden veel overlast en schade vanwege de zwarte rat. Een ander probleem is dat de zwarte rat vaak verward wordt met de bruine rat, zeker omdat zwarte ratten soms ook bruin zijn. Gelukkig zijn er genoeg kenmerken waarin deze soorten van elkaar verschillen, zoals bijvoorbeeld de leefomgeving. De zwarte rat is een echte klimmer en houdt daarom van hoge gebouwen, schepen en droge plaatsen.
De bruine rat zoekt het water op en leeft in riolen, langs slootkanten, onder in gebouwen en op vochtige plaatsen. Uiterlijk zien de zwarte en bruine rat er ook een beetje anders uit; waar de zwarte rat slanker is met een spitsere kop, is de bruine rat steviger met een stompe kop. Daarnaast vallen de oren van de zwarte rat goed op, deze zijn namelijk erg groot en de staart is lang en dun. De bruine rat heeft kleinere oren en de staart is dik en korter dan het lichaam.

 

Volwassen zwarte ratten zijn zo’n 14 – 23 cm lang en wegen bijna 250 gram. De vrouwtjes hebben per jaar gemiddeld 6 worpen van 6 – 10 jongen per worp. De draagtijd is korter dan een maand en na 3 maanden zijn de jongen al geslachtsrijp en kunnen ze zelf voortplanten.

 

Zwarte ratten hebben een levensduur van 2 – 4 jaar, waardoor de nesten in een korte tijd erg groot kunnen worden. De grote groepen in combinatie met de agressie die de zwarte ratten vertonen en hun intelligentie maakt dit een bijzonder (lastig) plaagdier.

Aanwezigheid van zwarte ratten herkennen

Het is behoorlijk lastig om de aanwezigheid van zwarte ratten te herkennen, omdat zij erg intelligent en argwanend zijn. Daarnaast leven deze beestjes vooral ‘s nachts en hoog in gebouwen, onder dakbeschot of in isolatieplaten.

 

Rattenkeutels kunnen een kenmerk zijn, maar dan weet u nog niet altijd om welke soort rat het gaat. Daarnaast zijn aangevreten voedselvoorraden en verpakkingen ook een indicatie, maar opnieuw is het dan nog steeds lastig om erachter te komen om welke soort rat het gaat.

 

U zou wel maatregelen kunnen nemen met betrekking tot wering en hygiëne van de ruimte. Zo is het verstandig om ervoor te zorgen dat openingen in het gebouw dicht zijn en begroeiing tegen gebouwen te voorkomen. Dit is namelijk een gewilde plek om nesten in te maken. Protect Pest Control adviseert u ook afgevallen fruit en composthopen zo snel mogelijk op te ruimen, want ook die trekken ratten aan. Het is goed om alle voedselvoorraden in afgesloten boxen op te slaan om voedselaanbod voor de ratten te voorkomen.

Zwarte ratten bestrijden

Hoe komen de zwarte ratten in de ruimtes?

In Nederland leeft de zwarte rat in de omgeving van havens en schepen, maar ook in pakhuizen en voedselopslagplaatsen. Een supermarkt is hier een voorbeeld van, maar ook een bakkerij of horeca onderneming kan hier last van hebben. De zwarte rat vindt open gebieden helemaal prima en legt geen ondergrondse tunnels aan zoals zijn soortgenoot de bruine rat. Zwarte ratten eten ook alles, maar hebben een voorliefde voor granen, vruchten en suikerriet.

 

In warmere landen klimmen zwarte ratten graag in bomen, maar in Nederland komt dit minder vaak voor.

Zelf doen of uitbesteden?

Indien u last heeft van zwarte ratten in uw woning, opslag, zolder of bedrijfsruimte adviseert Protect Pest Control u om niet te wachten met contact opnemen. Zwarte ratten kunnen erg agressief zijn en zijn notoire ziektedragers. Daarnaast veroorzaken ze veel knaagschade en planten ze zich razendsnel voort. Doe-het-zelf-producten hebben in het geval van de zwarte (en bruine) rat geen zin. U heeft absoluut een professionele ongediertebestrijding nodig. Protect Pest Control heeft al vijftien jaar ervaring met het bestrijden van zwarte en bruine ratten in uw huis, loods of bedrijfspand.

Zwarte ratten bestrijden

Zwarte ratten bestrijden met verschillende technieken

Protect Pest Control gaat altijd na waar de zwarte ratten zich schuilhouden en waar de nesten zijn. We pakken dit dan bij de bron aan. Daarnaast bestrijden we de omgeving en de zwarte ratten die er op dat moment al zijn. Er is altijd een effectieve oplossing tegen ratten, maar per situatie kunnen er andere middelen ingezet worden. Wij kunnen u daarnaast helpen of adviseren bij wering en preventietechnieken. Neem nu contact op met Protect Pest Control voor een op maat gemaakte oplossing.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control kan de zwarte rattenplaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een zwarte rattenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de zwarte rattenplaag uit de hand kan lopen en de risico’s op het overdragen van ziektes of schade dan niet meer voorkomen kunnen worden.

 

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een zwarte rattenplaag te bestrijden. Zelf proberen om de plaag tegen te gaan is vaak onvoldoende, omdat u dit een zeer intelligente en agressieve soort betreft. Ze zijn daarom erg lastig om te lokaliseren en te bestrijden indien u niet over de juiste middelen en expertise beschikt.

 

Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.