Muizen bestrijden

Snel en doeltreffende muizenbestrijding

Muizen zijn enorm vindingrijk, kieskeurig en laten zich niet makkelijk vangen.

Muizen zijn vaak slimmer dan men denkt, deze beestjes passen zich goed aan in en rondom onze leefomgeving. Wanneer het koud, extreem warm of juist regent willen de muizen graag een schuilplek en kiezen dan voor onze woning en de ruimte daaromheen, tevens kunnen ze bij ons ook vaak makkelijk aan voedsel komen zoals bijvoorbeeld vogelvoer of onze voorraden. Mocht u op een of andere manier last van muizen hebben dan helpen wij u graag met het bestrijden van uw muizen probleem.

Het muizenprobleem

Muizenoverlast in uw woning is niet niks en kan daarnaast ook nog eens schadelijk zijn voor uw gezondheid en veel stres veroorzaken. Muizen kunnen ziektes overdragen, die vervolgens door uw huis verspreid worden via bijvoorbeeld muizenkeutels, urine en speeksel. Ook kunnen deze beestjes nogal eens schade toebrengen, omdat ze door van alles heen knagen. Dit doen ze niet eens om vervelend te zijn, maar als mechanisme om hun tanden te slijpen. Deze knaagschade kan zich ook aan de bast van de voet van jonge bomen of aan grasmat of bouwland bevinden.
Muizen planten zich snel voort, waardoor een beginnende muizenplaag binnen een mum van tijd erg groot kan worden. In het ergste geval kunnen muizen hun knaaggedrag botvieren op elektriciteitsdraden en dit zou kortsluiting en of brand veroorzaken.

Protect Pest Control adviseert u vooral vanwege deze redenen om het bestrijden van muizen heel serieus te nemen en op zorgvuldige wijze de plaag te laten bestrijden.

Salmonella, leptospirose en het hantavirus. Een greep uit ziektes die een muis bij zich kan dragen en die door urine, speeksel of uitwerpselen overgedragen kunnen worden op mensen. Deze ziekteverwekkers kunnen bij contact via huid of besmette etenswaren voedselvergiftiging, overdracht bacteriën of talloze virussen veroorzaken.

Muizen veroorzaken ook vaak schade vanwege hun extreme knaaggedrag. Ze eten zo rond de 3 a 5 gram in kleine hapjes per dag en hebben een talent om voedselvoorraden te vinden. Door al deze kleine beetjes is de kans vaak groot dat meerdere soorten voedsel aangetast wordt en ziekteverwekkers overgedragen kunnen worden. Eenmaal aangetast is het voedsel niet meer eetbaar, want risico op besmetting en overdracht van bacteriën is dan te groot. Protect Pest Control adviseert u dan ook om dit voedsel voor alle zekerheid weg te gooien.

Los van deze problemen is er ook vaak immateriële schade aan mensen die in aanraking komen met muizen. Veel mensen hebben namelijk een bepaalde angst voor deze dieren of worden hier onrustig van. Ook kunt u er goed van schrikken als er ineens een muis langs u heen schiet, juist op een onverwachts moment. Tenslotte vinden mensen het weleens lastig om toe te geven aan het muizenprobleem, omdat ze bang zijn dat dit te maken heeft met slechte hygiëne. Dit hoeft absoluut niet zo te zijn, want muizen houden gewoon van droge, warme plekken waar ze voedsel kunnen vinden.

Soorten muizen:

Huismuis

Er zijn verschillende soorten muizen waar u overlast van kunt ondervinden. De veelvoorkomende huismuis (oftewel de Mus musculus L.) kunt u herkennen aan de vrij kleine poten en kop, met behoorlijk grote oren. Het lijfje is ongeveer 7–10 cm lang zonder de staart, die ongeveer hetzelfde telt of soms langer is. Ze wegen tussen de 15–30 gram en zijn op hun rug lichtbruin tot donkergrijs. Hun buik heeft vaak een lichtere kleur. Een huismuis leeft gemiddeld een jaar en is vooral ‘s nachts actief.

Een wijfje werpt in haar leven gemiddeld 6 tot 10 keer en krijgt per keer 5 of 8 jongen. Een muizen jong is na 2 maanden al volledig geslachtsrijp en aangezien de draagtijd van een muis maar 3 weken is kan de populatie erg snel toenemen.

Bosmuis

De bosmuis (oftewel de Apodemus sylvaticus L.) is in tegenstelling tot de huismuis vrij flink. Hij heeft een spitse snuit, grote uitstaande oren, een lange staart en grote zwarte ogen. Het lijfje is ongeveer 7–10 cm lang zonder de staart, die ongeveer 7–11 cm telt. De bosmuis heeft een licht-geelbruin tot donkerbruine rug, met een lichte buik. De rug en buikzijde worden kenmerkend gemarkeerd door een oranje-bruine scheidingslijn. De staart huid van de bosmuis is op sommige plaatsen flinterdun. Pak je een bosmuis bij de staart, dan is de kans groot dat de huid ervan af wordt gestroopt.

Een wijfje werpt jaarlijks gemiddeld 2 tot 4 keer en krijgt per keer tot 7 jongen. Bosmuizen zijn echte gravers en klimmers en door hun lange achterpoten kunnen ze 60 – 65 cm hoog en 40 -80 cm ver springen. Ze hebben een voorkeur voor bosranden met dichte ondergroei, open bosplekken met struikgewas of tuinen met bomen en struikgewas.

Kenmerkend voor bosmuizen is overigens dat zij voerdoosjes vaak vol slepen met steentjes.

Veldmuis

De veldmuis (oftewel de Microtus arvalis Pallas.) heeft een staartje dat veel korter is dan het lichaam. Deze neemt slechts ⅓ van het lichaam in beslag. Hij heeft een plompe bouw, met een plompe snuit, in de vacht verborgen ogen en oren en maakt een kortharige, gladde indruk. Het lijfje is ongeveer 9–12 cm lang zonder de staart. De veldmuis kunt u herkennen aan een bruin tot grijsbruine rug met kleurvariaties tot het zwart toe. De buik is vaak lichter tot lichtbruin.

Veldmuizen zijn uitstekende gravers en leven bij voorkeur op droge, zonnige en beschutte plaatsen. Meestal plekken met ruige en dichte plantengroei. Alleen de bovenrand van de veldmuis is goed zichtbaar, want verder is het een gedrongen muis dat meer lijkt op een bolletje vacht.

Een wijfje werpt jaarlijks gemiddeld 5 tot 6 keer en krijgt per keer tot 6 jongen. De jongen zijn al na 25 dagen geslachtsrijp en zij leven iets langer dan de huismuis en bosmuis, namelijk gemiddeld een jaar tot 16 maanden.
Kenmerkend voor veldmuizen is dat zij vrijwel nooit klimmen en springen.

In welke plaatsen wij muizen bestrijden

Protect Pest Control biedt een uitgebreide muizenbestrijdingsdienst aan op verschillende locaties. Ons team van professionele ongediertebestrijders staat klaar om te helpen bij muizenoverlast in diverse steden en regio’s door het hele land. We zijn goed bekend met de specifieke uitdagingen die elke locatie met zich meebrengt. Hierdoor kunnen we op maat gemaakte oplossingen bieden voor een effectieve en duurzame bestrijding van muizenplagen. We bestrijden muizen in onder andere de volgende plaatsen/gemeentes:

 • Almere
 • Almere Haven
 • Almere Poort
 • Amersfoort
 • Amsterdam
 • Biddinghuizen
 • Bussum
 • Diemen
 • Dronten
 • Duivendrecht
 • Elburg
 • Emmeloord
 • Hattem
 • ‘T Harde
 • Hilversum
 • Kampen
 • Lelystad
 • Naarden
 • Swifterbant
 • Wezep
 • Zwolle

Aanwezigheid van muizen herkennen

Overdag zullen deze nachtdieren zich niet snel laten zien, maar aan de hand van geluidjes in de avond of tijdens de nacht kunt u ze vaak horen. Daarnaast zullen ze bewijs achterlaten van aangevreten verpakkingen en soms zelfs bedrading. Protect Pest Control adviseert u om bij de volgende signalen in ieder geval zo snel mogelijk contact op te nemen.

Zeker wanneer u muizenkeutels in de ruimtes aantreft, omdat dit vrij concreet bewijs is dat er meerdere muizen in de omgeving zijn. Een muis zal meerdere uitwerpselen per dag achterlaten en deze kunt u op alle plaatsen aantreffen waar de muizen eten en lopen. Ze zien eruit als grote hagelslag en in het geval dat de keutels nog zacht en veelal zwart zijn bestaat het grote vermoeden dat de muizenplaag actief is. Protect Pest Control adviseert u in ieder geval om de muizenkeutels zo snel mogelijk opruimt, maar dat u deze niet aanraakt en oppast met contact bij het schoonmaken. Ook is het verstandig om dat gebied de tijd erna te controleren, omdat dit blijkbaar een deel uitmaakt van de leefomgeving van de muizen. Men vindt vaak veel keutels op plekken met voedselvoorraden, bij keukenkastjes en of langs de muur.

Ook kunt u vaak knaagschade aantreffen aan meubels, plinten of plastic bakken waar eten in wordt bewaard. Mocht u knaagschade aantreffen aan uw etensvoorraden of bekabeling, neem dan z.s.m. contact op met Protect Pest Control. 

Omdat muizen nieuwsgierige, onderzoekende beestjes zijn, lopen ze vaak in het donker de hele ruimtes door. Het zicht van een muis is niet zo goed als hun reukvermogen en gehoor, dus licht hebben ze niet nodig.

U heeft het vast weleens gehoord: als u één muis ziet, zijn het er zeker meer. Dit is geen fabeltje. Muizen leven in groepjes en bouwen hun nesten graag in de buurt van voedsel en water. Ze gebruiken hiervoor takjes, papier, afgeknaagd karton of isolatiemateriaal. Ook worden hun eigen haren gebruikt. Het kan makkelijk voorkomen dat groepen muizen per jaar rond de 2.000 nakomelingen kunnen produceren en de plaag op dat moment niet meer zo makkelijk tegengegaan kan worden. Protect Pest Control neemt een muizenplaag daarom ook zeer serieus en acht bestrijding in leefruimtes noodzakelijk.

Hoe komen de muizen in de ruimtes?

Huismuizen komen vooral voor in gebouwen en leven vaak boven plafonds. Krassende geluiden in de avonduren worden vaak veroorzaakt door muizen die op zoek zijn naar eten. Ze kunnen zich heel klein maken en passen door kleine gaatjes, soms zo klein als een potlood. Spouwmuren zorgen vaak voor leuke klimmuren voor de muis en zo komen ze van de ene verdieping op de andere.

Zelf doen of uitbesteden?

Protect Pest Control kan de muizenplaag op een zeer betrouwbare en professionele manier bestrijden en u helpen met wering, preventie en adviseren om dit in de toekomst te voorkomen. Een muizenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat een muizenplaag tot in hoge aantallen kunnen oplopen en daarmee een muizenplaag lastiger wordt om te bestrijden. 

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een muizenplaag te bestrijden. Zelf proberen om de plaag tegen te gaan is vaak onvoldoende, omdat dit enige ervaring vereist en de middelen in de winkel niet afdoende zijn en vaak een symptoombestrijding is.

Wij pakken voor u het muizenprobleem bij de bron aan!

Verschillende soorten muizen bestrijden met verschillende technieken

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle methodes om muizen te bestrijden. De bestrijding is op maat, voor sommige muizensoort is een andere bestrijding techniek nodig. We werken uitsluitend met professionele en nieuwste middelen en uiteraard staat veiligheid hier voorop! Wij werken via de nieuwste IPM maatregelen dit houd in dat wij uw woning weren tegen muizen en kijken naar welke bestrijding de juiste aanpak is. Ook geven wij advies om de omgeving muis vrij te houden.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control biedt u een passende maatwerk oplossing na een afspraak op locatie, wanneer het u uitkomt. Wij hebben jarenlange ervaring als bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij een milieubewuste manier van bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u het aantal behandelingen dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken en geeft u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

Heb je vragen? Wij bellen u terug!