twee lieveheersbeestjes op een groen blad

Lieveheersbeestjes bestrijden

Last van een lieveheersbeestjes plaag?

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) horen bij de familie kevers. De meest bekende onder de soort is het zevenstippelig lieveheersbeestje. Deze dieren leven van planten, schimmels en kleine insecten zoals bijvoorbeeld bladluis. Lieveheersbeestjes worden als nuttig beschouwd en zien er vredelievend uit.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie. Hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

lieveheersbeestje dat op een dun takje loopt

Het probleem van lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes kunnen net zoals andere plaaginsecten soms te veel worden. In de zomer kunt u de ramen en deuren open hebben staan naar de tuin, waardoor er meerdere beestjes binnenkomen. Als deze eitjes leggen en vervolgens in uw huis uitkomen kan er een plaag ontstaan die overlast veroorzaakt. Het lieveheersbeestje is geen schadelijk insect en wij zullen dan ook eerder advies voor preventie en wering aan u geven in de hoop dat de overlast verdwijnt.

geel met zwarte lieveheersbeestje op een groene tak in de natuur

Het lieveheersbeestje: wel zestig soorten

Lieveheersbeestjes zien eruit als halve bolletjes met twee schilden en kleine voelsprietjes. Ze zijn meestal gestippeld en zijn van 2 – 10 mm groot. Ze voeden zich met bladluizen of leven van planten en bladeren. Een uitzondering hierop is het Aziatisch lieveheersbeestje dat een agressief soortgenootje is dat zich ook voedt met rupsjes, vlindereitjes en soms zelfs andere lieveheersbeestjes. Gemiddeld wordt een lieveheersbeestje ongeveer een jaar oud, terwijl veel mensen de stippen tellen om erachter te komen hoe oud een lieveheersbeestje is. In de biologische tuinbouw industrie worden deze beestjes ingezet om bladluizen te bestrijden zonder daar chemische middelen voor te gebruiken.

lieveheersbeestje die op een groene tak staat

Aanwezigheid van lieveheersbeestjes herkennen

Een lieveheersbeestje behoort tot de familie van de kevers en hebben daarom dekschilden en daaronder twee vliesvleugels. Het is soms zelfs lastig om te zien of het om een lieveheersbeestje gaat of om een ander soort gevlekte kever of zelfs een bepaalde soort wants.

Larven van lieveheersbeestjes hebben zes pootjes en een pop heeft een bruine kleur. Op het moment dat een lieveheersbeestje uit de pop heeft deze vaak nog geen stippen. Het is niet lastig om de aanwezigheid van lieveheersbeestjes te herkennen, zodra u heeft kunnen vaststellen dat het inderdaad om deze soort kever gaat. Lieveheersbeestjes verstoppen zich niet en kunnen overal heen vliegen. Ze zijn vaak in de tuin aanwezig, omdat hier veel voedselbronnen zijn en ze zich tussen de bladeren kunnen nestelen en voortplanten.

Hoe komen de lieveheersbeestjes in de ruimtes?

Zoals bij veel insecten en plaagdieren is het belangrijk om kiertjes, gaatjes en ingangen van buiten naar binnen af te dichten. Voor insecten zoals het lieveheersbeestje zijn het vaak de ruimtes onder de deuren en rond leidingen waardoor zij naar binnen kunnen kruipen. Het komt vaak voor dat wanneer men een nieuwe vloer heeft of net verhuisd is de plinten niet direct vast worden geplakt. Soms duurt dit zelfs wel een jaar of twee, maar dat is juist een goede verstopplek voor veel insecten, waaronder lieveheersbeestjes.

De meest voorkomende redenen waarom insecten in ruimtes komen is hun zoektocht naar warmte om te overwinteren. Goede maatregelen zijn bijvoorbeeld om naden en kieren af te dichten en horren op ramen en deuren te plaatsen.

Zelf iets aan doen?

Protect Pest Control kan u advies geven om een plaag te verminderen of te voorkomen.

Beschermd beestje

Protect Pest Control gaat altijd na waar de bron zit die de overlast veroorzaakt en waar eventuele eitjes of nesten zijn. Wij werken preventief. Wij kunnen u daarnaast helpen op adviseren, wering en preventietechnieken. Neem nu contact op met Protect Pest Control voor een oplossing.

Protect Pest Control 

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder, neem contact op voor advies.

Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

Heb je vragen? Wij bellen u terug!