Mollen bestrijden

Mollen (Talpa europaea) zijn ondergronds levende zoogdiertjes die niet graag boven naar de oppervlakte komen, tenzij dat nodig is. Ze kunnen makkelijk voorwaarts en achterwaarts bewegen door het gangenstelsel dat ze bouwen en zijn in tegenstelling tot wat sommige mensen denken niet blind, maar hebben wel hele kleine oogjes en daardoor slecht zicht. Wij helpen met het bestrijden van de mollen.

Om u zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een artikel gemaakt met alle belangrijke informatie die u nodig heeft.

Laten wij beginnen!

Het probleem van mollen

Het grootste probleem dat men ervaart bij een mollenplaag is de schade aan gazons en tuinen, door de tunnels die zij graven. Uw zorgvuldig aangelegde bloembedden kunnen behoorlijk vernield worden door molshopen en mol richels. Bovendien kunnen wortels omhoogkomen en jonge planten beschadigd worden als gevolg van het gegraaf. Eigenlijk wonen mollen het liefst in het bos, maar omdat er steeds minder bos is door verstedelijking hebben ze zich aangepast aan grasland en bouwland. Problemen door het graven van mollen kunnen ineens optreden en vaak blijft men dan achter met grote schade aan hun terrein. Helaas kan men niet voorkomen dat mollen zich in uw tuin vestigen, dus preventiemaatregelen zijn eigenlijk niet mogelijk.

Wie is de mol?

Mollen hebben een korte zwarte vacht, maar ze kunnen ook wit, lichtbruin en goudkleurig zijn. De haartjes zijn erg glad, zodat de mol zich in alle richtingen door de tunnels kan verplaatsen. Vanwege hun slechte zicht heeft een mol tastharen op de punt van het staartje en aan de buitenkant van de graafpoten. Hun poten zijn erg breed, met lange brede nagels en handpalmen die naar buiten zijn gericht. Ze zijn ongeveer 13 – 15 cm groot en hun staartlengte is zo’n 2,5 – 4 cm. Mollen wegen tussen 30 – 60 gram. Ook heeft de mol een snuit in de vorm van een slurfje om zijn scherpe snijtanden te bedekken. Mollen graven niet omdat ze op zoek zijn naar voedsel, maar ze treffen wel altijd voedsel aan in de bestaande gangen. Een mol kan tot 4 meter per uur graven en dus ook snel veel schade aanrichten.

 

Voedsel

Ze eten voornamelijk wormen, insecten en larven. Vanwege een trage stofwisseling moet een mol elke dag zijn gewicht in voedsel eten, maar niet elke bodem bevat genoeg wormen en insecten om aan dit dieet te voldoen. Hoewel mollen eruitzien als een klein mollig beestje slaan zij geen lichaamsvet op en moeten ze de gehele winter door blijven eten zonder een winterslaap te kunnen houden. Wel zijn ze in deze periode minder actief.

 

Mollen planten zich voort tussen maart en juni en de vrouwtjes krijgen na een draagtijd van 3 weken, per worp 3 – 5 jongen. Een mol bekleedt soms delen van de tunnels met gras en bladeren zodat er nesten gemaakt kunnen worden. Na ongeveer 7 weken gaan de jongen zelfstandig op zoek naar voedsel en na 9 weken moeten ze afscheid nemen van hun moeder, die het gangenstelsel dan weer voor zichzelf wil. Niet alle jonge mollen overleven het, ongeveer 60% overlijdt in het eerste jaar. Een mol die het wel overleeft na het eerste jaar kan maximaal 3 jaar oud worden.

Mollen bestrijden

Aanwezigheid van mollen herkennen

Mocht u mollen richels of molshopen in uw tuin of op uw terrein aantreffen heeft u vrijwel zeker een mollenprobleem. Deze dieren komen liever niet boven de grond, dus u zult ze niet makkelijk kunnen vangen. Ook kunnen ze (zoals de meeste dieren) bij gevaar proberen te bijten of te krabben, dus het zelf vangen van een mol raadt Protect Pest Control ten zeerste af. Mollen graven ondiepe tunnels, net onder het oppervlakte, waardoor verhoogde richels zullen ontstaan. Deze zijn vrij makkelijk te herkennen. Daarnaast graven mollen diepe tunnels die ongeveer 10 – 40 cm in de grond liggen en niet zichtbaar zijn, maar waar u wel molshopen kunt aantreffen.

Mollen bestrijden

Waar kunt u mollen aantreffen?

Mollen graven zich zelfstandig een weg naar tuinen en gazons als ze geen bosomgeving kunnen vinden. Het is helaas ook niet te voorkomen dat mollen op uw terrein komen.

Mollen bestrijden

Zelf doen of uitbesteden?

Het is verstandig om voor een langdurige en effectieve bestrijding van mollen contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijding zoals Protect Pest Control.

Protect Pest Control is vakbekwaam en beheerst alle technieken optimaal, waardoor ze bij bestrijding rekening houden met de leefwijze van de mol, maar ook met uw persoonlijke situatie. Wij zorgen altijd voor een snelle, professionele en duurzame oplossing van uw ongedierteprobleem.

Mollen bestrijden met verschillende technieken

Bij het bestrijden van mollen kunnen wij gebruik maken van het uitzetten van vallen. De ritten worden opgespoord en daarna worden hier klemmen in geplaatst. Daarnaast geeft Protect Pest Control u advies over het voorkomen van een plaag in de toekomst en op maat gemaakte tips die u makkelijk kunt toepassen.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control kan de mollenplaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een mollenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de mollenplaag uit de hand kan lopen en u dan grote schade aan uw terrein niet meer kunt voorkomen.

 

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een mollenplaag te bestrijden.

 

Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

 

Contact (met Protect Pest Control)

Inspectie en advies op locatie door Protect Pest Control

Bestrijding door Protect Pest Control