Motmuggen bestrijden

Snel en doeltreffende motmuggenbestrijding

Motmuggen bestrijden

Heeft u last van kleine, zwarte vliegen met hart vormige vleugels binnenshuis? Dan kan het zijn dat u te maken heeft met motmuggen (Psychodidae). Deze beestjes, ook wel aalputmotje of motvlieg genoemd, komen veel voor in badkamers, rioleringen, gang en toiletten. Wij kunnen helpen met het bestrijden van de motmuggen.

afvoerbuizen van pvc onder de grond

Het probleem van motmuggen

Als u de Motmug in huis aantreft betekent dit dat er een probleem met het riool is. Het kan zijn dat er een lek in de riolering is waardoor er een drabvorming ontstaan waarin de Motmuggen eitjes afzetten. Het riolering probleem zal dan ook eerst aangepakt moeten worden om de motmuggen duurzaam te kunnen bestrijden. Motmuggen kunnen ziekteverwekkers en bacteriën verspreiden, omdat deze beestjes vaak op rottende voedselresten leven of in de buurt van rioleringen en alle flora en fauna die daaromheen leeft. Deze bacteriën kunnen zeer schadelijk zijn voor (kwetsbare) mensen en kinderen. De motmug steekt niet en kan gelukkig alleen indirect gevaar opleveren, maar kan op plaatsen die hygiënisch gehouden moeten worden (zoals een keuken) toch een risico zijn.

 

Het nut van de motmuggen zit in het verwerken van organisch materiaal, maar als plaagdier blijft het erg vervelend. Het kan zijn dat u op plaatsen waar zich motmuggen bevinden, geen of weinig steekmuggen aantreft, omdat deze doorgaans niet in elkaars leefomgeving voorkomen.

motmug met schaduw op een witte achtergrond

De motmug: is het een mot? of is het een mug?

Motmuggen behoren tot de tweevleugeligen en vallen daarom onder de soort muggen, maar hebben wel behaarde vleugels, net zoals bepaalde soorten motten. Een motmug wordt ongeveer 4 millimeter lang en zijn niet bijzonder goede vliegers en doen dit ook liever niet, waardoor je ze vaak ziet rondlopen of slechts korte vluchten zal zien maken.

Motmuggen leggen kleine bruine of crèmekleurige eitjes in grote getalen: soms wel tot 200 eieren per keer. Als de larven uitkomen lijken ze op witte wormpjes met donkere uiteinden. De larven zijn ongeveer 9 mm en verpoppen zich binnen 20 – 40 uur, waarna een volwassen motmug ontwikkeld is. Deze relatief korte fase van ontwikkeling betekent dat motmuggen zich razendsnel kunnen voortplanten en ontwikkelen.

Mocht u last krijgen van motmuggen hoeft het dan ook niet lang te duren voordat er sprake is van een motmuggenplaag.

Aanwezigheid van motmuggen herkennen

Omdat volwassen motmuggen hun eitjes in organisch materiaal op vochtige plaatsen legt, zult u deze hier dan ook in grote getalen aantreffen. De larven voeden zich met rottende elementen, bacteriën en schimmels die er te vinden zijn. Denkt u aan gootstenen waar veel voedsel doorheen gespoeld wordt of buizen met weinig stroming. In kieren of hoeken van roosters kunnen er ook dikwijls motmuggen aangetroffen worden.

Protect Pest Control vindt vaak de bron van mottenplagen in afvoerbuizen van sanitaire installaties, wc’s, dakgoten, mesthopen of beerput. De beste leefomgeving voor een motmug is op een gistende oppervlakte met een warme temperatuur. Vandaar dat de meeste klanten ook tijdens de warme zomermaanden een oproep doen om deze beestjes te laten bestrijden. Het tempo waarin motmuggen zich ontwikkelen is dan vaak erg hoog.

Hoe komen motmuggen in de ruimtes?

Motmuggen zijn dol op natte omgevingen en bevinden zich daarom in en rondom rioleringen, badkamers en toiletten. Ook een schuilkelder waar een laagje water te vinden is en niet vaak iemand komt is een ideale leefomgeving voor motmuggen.

Motmuggen kunnen op licht afkomen, waardoor wij adviseren om uw ramen en deuren in de zomermaanden tijdens de avonden dicht te houden. Op die manier kunnen deze beestjes niet naar binnen vliegen of kruipen.

Zelf doen of uitbesteden?

Protect Pest Control kan de plaag in één keer bestrijden en ervoor zorgen dat alle motmuggen worden aangepakt, zodat u niet in een langdurig bestrijdingsproces verwikkeld raakt. In elke situatie zorgen wij voor een passende maatwerkoplossing, waarbij we rekening houden met uw leefomgeving.

Neem nu contact op voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

Motmuggen bestrijden met chemische middelen en stoom

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle methodes om de motmuggen te bestrijden. Wij gebruiken veelal een spuitmiddel onder druk. De bestrijdingsmiddelen die wij gebruiken hebben een nawerking, zodat alle motmuggen die naderhand nog met de middelen in aanraking komen ook worden bestreden.

Uiteraard hanteren wij de meest veilige methodes om te bestrijden, voor zowel u en uw gezin, en uw huisdieren.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control biedt u een passende maatwerk oplossing, en natuurlijk een afspraak wanneer het u uitkomt.

Wij hebben jarenlange ervaring als ongedierte bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij zoveel mogelijk een milieubewuste bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u het aantal behandelingen dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken en geeft u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

Heb je vragen? Wij bellen je terug!