Motten bestrijden

Snel en doeltreffende mottenbestrijding

Motten in je oude jas of in de voorraad kast?

Motten je hebt ze in veel verschillende soorten en maten, je kunt ze eigenlijk onderverdelen in 2 categorieën zoals voorraad aantasters en materiaal aantasters.

De meest voorkomende voorraad aantasters zijn bijvoorbeeld cacaomot, meelmot en de vruchtmot, deze zijn vaak in keukens, grondstoffen magazijnen of bakkerijen te vinden. De larven van deze motten zorgen voor de schade aan voedselvoorraden of andere producten zoal gedroogde bloemstukken (deze kunnen ook noten bevatten) 

Materiaal aantasters zijn bijvoorbeeld te vinden in dierlijke materialen zoals wollen kleding, opgezette dieren, isolatiemateriaal met dierlijk materiaal enz. Kleermotten, pelsmotten en bruine huismot zijn veel voorkomende materiaal aantasters.

Neem contact op met Protect Pest Control voor determinatie van de motsoorst met de daarbij hordende bestrijding.

Het probleem van motten

Motten kunnen veel schade veroorzaken aan producten zoals cacao, chocoladeproducten, granen, noten, gedroogde groente of vruchten, meel, tapijt, isolatie waar haren in verwerkt zitten, bont, veren, huiden en opgezette dieren. De larven welke in deze producten zitten richten veel schade aan door de producten te vervuilen met hun uitwerpselen, spinsels, dode motten en schimmels. Tevens gaat de kwaliteit van bijvoorbeeld wol, tapijt, bont, huiden enz. erg achteruit door de aantasting door motten (larven).

Dit is vaak erg vervelend voor mensen/bedrijven omdat dit vaak leidt tot een aardige schadepost. Protect Pest Control ziet dit regelmatig gebeuren en kan u op een veilige en effectieve manier helpen om van de motten af te komen. Zo bestrijden wij alle soorten motten op de beste manier.

Soorten motten:

Cacaomot:

Schade brengt deze mot wel aan de producten door zijn uitwerpselen, spinsels en dode motten maakt hij voorraden onbruikbaar.

Lengte volwassen cacaomot 1 tot 2 cm met dezelfde afmeting in de spanwijdte, de larven zijn gebroken wit van kleur en hebben een lengte van 1 tot 1,5 cm. Deze motten hebben een voorkeur voor hoge temperaturen van rond de 25 graden, bij 10 graden of wat lager staat de ontwikkeling zo goed als stil. Ontwikkelingstijd van ei tot volwassen dier ligt tussen de 60 a 100 dagen bij een temperatuur van 26 graden.

Voorkeur voor cacao, granen, noten, meel, gedroogde groente of vruchten.

mot die door wit meel loopt

Meelmot:

De Meelmot heeft een lengte van 1 cm en een spanwijdte van 2 tot 2,8 cm, de voorvleugels zijn aan de voorkant grijs van kleur en achterzijde geelwit. Boven de 20 graden gaat de ontwikkeling razendsnel in 90 dagen kan de meelmot zich compleet ontwikkelen van ei naar volwassen meelmot. Bij lagere temperaturen gaat de ontwikkeling langzamer of staat zelfs stil. Voorkeur heeft deze mot voor allerlei producten zoals zetmelen, meel, havermout enz.

Deze mot brengt schade aan producten door zijn uitwerpselen, spinsels, en door dode motten maakt hij voorraden onbruikbaar.

vruchtmot met schaduw op een witte achtergrond

Vruchtmot:

Vruchtmotten worden 1 tot 2 cm lang en hebben een spanwijdte van 1,5 tot 2 cm. De larven zijn ongeveer 1 tot 1,5 cm lang. Vrouwtjes leggen in 20 dagen tot wel 500 eitjes. Deze mot is erg snel met zijn ontwikkeling van ei naar volwassen, met een temperatuur van 25 graden doet deze er maar ca. 35 dagen over. Deze heeft als voorkeur cacao, noten, granen meel en andere plantaardige producten op het menu.

Deze mot brengt schade aan producten door zijn uitwerpselen, spinsels, en door dode motten maakt hij voorraden onbruikbaar.

Kleermot:

Een volwassen kleermot is 0,7 tot 0,8 cm en heeft een spanwijdte van 1,1 tot 1,7 cm. De larve is gebroken wit van kleur en is ca. 1 cm lang. Onder gunstige omstandigheden en een temperatuur van 22 graden is de ontwikkeling van begin tot eind 3 maanden. Er worden 50 a 100 eitjes afgezet veelal in wol of ander dierlijk materiaal, vaak op donkere en rustige plekjes. Materiaal waar de kleermot graag inzit zijn wol, tapijten, veren, bont en isolatie materiaal waar paarden en koeien haren in verwerkt zitten vooral laatst genoemde kunnen ze veel schade aanrichten. 

Aanwezigheid van motten herkennen

Lang voordat u één mot zult zien, wonen er waarschijnlijk al tientallen of meer bij u in huis, omdat een mot in het begin zich uitstekend onzichtbaar kan maken. Motten leggen veel eitjes af en er kan dan ook een explosie van motten voorkomen.

Vanaf het moment dat u motten gaat zien is dat meestal een indicatie dat u al te maken heeft met een plaag. De verstopplekken in huis of opslag zitten dan waarschijnlijk al vol met eitjes en cocons, waardoor de motten op een gegeven moment massaal gaan uitkomen.

Hoe sneller u hun aanwezigheid opmerkt, hoe sneller Protect Pest Control voor u kan ingrijpen.

Zelf doen of uitbesteden?

Een mottenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat dit kan leiden tot een ware plaag en de risico’s op het aantasten van voorraden en materiaal dan niet meer voorkomen kunnen worden.
Protect Pest Control hanteert veilige en effectieve technieken om succesvol motten op de juiste manier te bestrijden. In gevallen dat de plaag zich enorm heeft uitgebreid door een pand is dit alleen nog door een professioneel te bestrijden. Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie. 

Motten bestrijden met verschillende technieken

Motten zijn te bestrijden via verschillende technieken nl; 

Met feromoon vallen deze vangen de mannelijke motten waardoor de voortplanting verstoord of onmogelijk wordt.

Spuitren en of vernevelen : De vloeistof wordt in naden en kieren gespoten waar de motten verblijven, nadeel van deze methode is dat in veel gevallen de woning/ruimte voor 3 uur verlaten moet worden.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control biedt u een passende maatwerk oplossing na een afspraak op locatie of telefonisch contact. Zo helpen wij u via de beste manier om motten te bestrijden. Wij hebben jarenlange ervaring als bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij een milieubewuste manier van bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u het aantal behandelingen dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken en geeft u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

Heb je vragen? Wij bellen u terug!