zwarte kat en bruine hond die op een grijs tapijt liggen

Vlooien bestrijden

Snel en doeltreffende vlooienbestrijding

Vlooien, ook uw huisdier is hier niet blij mee

Indien u een hond of een kat als huisdier heeft weet u vast al het een en ander over vlooien. Er bestaan verschillende soorten vlooien, bijvoorbeeld de hondenvlo en de kattenvlo (de meest voorkomende in huis) Hoewel de naam kattenvlo anders doet vermoeden, komt deze ook voor bij honden. Tevens komt de hondenvlo ook bij katten voor. Vlooien kunnen jeuk, roodheid, infecties en allergieën bij uw dier veroorzaken. Omdat huisdieren (vooral katten) zeer gevoelig zijn voor vrijwel alle bestrijdingsmiddelen is het belangrijk dat u bij een plaag een professional zoals Protect Pest Control inschakelt. Wij weten de bestrijding veilig uit voeren voor u en uw huisdieren. 

In een enkel geval heeft u geen huisdieren, maar krijgt u bijvoorbeeld na een verhuizing te maken met vlooien als gevolg van een onbestreden plaag van de vorige eigenaar. Ook in dat geval kunt u Protect Pest Control inschakelen en komen wij met een passende oplossing, zodat u snel van het probleem af bent.

grijze kat die aan het slapen is op blaadjes

Het probleem van vlooien

De vlo voedt zich met het bloed van honden of katten en zelfs bij de mens kan dit dier soms een proefbeet doen. Een vlo kan zowel op de gastheer (namelijk de hond of kat) overleven, maar ook in of nabij de slaapplaats van uw huisdier. Het hebben van vlooien is voor uw huisdier en uzelf vaak een hele vervelende zaak, omdat dit jeuk en ongemak veroorzaakt. De jeuk is het gevolg van een reactie van het lichaam op de vlooienbeet, maar meestal doet de beet zelf niet echt pijn. Toch kunt u als mens een vlooienbeet krijgen en deze is herkenbaar als een rode vlek met in het midden een bloedkleurig puntje of bultje. Vlooien hebben een voorkeur voor voeten of onderbenen,

vervelender wordt het als u een kleine in huis heeft die bijvoorbeeld over de vloer kruipt. Kleine kinderen hebben daardoor meer kans om over de rest van hun lichaam gebeten te worden. Ook zijn ze vaak gevoeliger voor de beten. Protect Pest Control adviseert u daarom om direct contact op te nemen als er vlooien in de omgeving van uw kleine kinderen zijn opgemerkt om dit soort situaties te voorkomen.

vlo met een witte achtergrond

De vlo: een apart beestje

Hondenvlo

De hondenvlo komt voor op zowel honden als katten en kan drager zijn van het hondenlintworm virus. Dit kan overgedragen worden op mensen en deze variant is daardoor een gezondheidsrisico in huis. De hondenvlo is bruinzwart van kleur en zal zich rood kleuren, naarmate hij zich heeft volgezogen met bloed. Deze vlo is ongeveer 1 tot 4 mm lang en kunnen 15 cm springen, zodat ze van gastheer naar gastheer kunnen reizen.

Kattenvlo

De kattenvlo komt het meeste voor en is zijdelings afgeplat, lichtgeel tot zwart, vleugelloos en heeft zeer goed ontwikkelde springpoten. Het verschil tussen de hondenvlo en de kattenvlo is de lengte van de eerste wangtandkam. Bij een hondenvlo is de eerste wangtandkam ongeveer half zo groot als de tweede, maar bij de kattenvlo is de eerste tand van de wangenkam iets korter dan de tweede. De larven van de kattenvlo leven van dode insecten en uitwerpselen van de volwassen vlooien. De eitjes van een vlo worden meestal op de grond gelegd, in plaats van op de gastheer. U kunt daarom uw huisdier wel goed kammen (en dat wordt ook aangeraden!), maar daarnaast bevinden zich vaak nog talloze eitjes op de grond. Pas wanneer de cocon een mechanische prikkel ontvangt, bijvoorbeeld een trilling, ontwaakt de vlo en komt deze uit de cocon. Totdat dit gebeurt kan een ei lange tijd in rust verkeren (wel 1 jaar!) en dus niet uitkomen. Hierdoor kunt u misschien na een periode van rust opnieuw last krijgen van de vlooienplaag, omdat deze nog niet helemaal bestreden is.

Kattenvlooien kunnen als tussengastheer optreden voor de hondenlintworm, waardoor uw hond hier uiteindelijk via de kat ook last van kan krijgen. Het is daarom extra belangrijk om uw huisdieren regelmatig te controleren op de aanwezigheid van vlooien en dagelijks te stofzuigen, zeker vlak voor de vakantie.

Vogelvlo

Een vogelvlo leeft niet uitsluitend op vogels, maar ook in nesten van vogels die op of rondom huizen broeden. Bij het verlaten van de nesten door de jonge vogels, dringen de vogelvlooien vaak de huizen binnen en dit kan overlast veroorzaken. Ook zijn sommige vogelvlooien overbrengers van ziekten. Vogelvlooien zijn zijdelings afgeplat, lichtbruin tot zwart, hebben geen vleugels en duidelijke springpoten. Het is belangrijk om vogelhuisjes tegen de gevel te controleren en oude nesten na het uitvliegen van de jongen te verwijderen.

bruine hond met schaduw die aan het krabben is

Aanwezigheid van vlooien herkennen

Heeft uw huisdier vlooien op de vacht? Controleer vooral het achterlijf van uw hond en de nek van uw kat, omdat vlooien hier graag zitten. Ook kunt u soms zwarte peperachtige sporen vinden. Dit zijn de uitwerpselen van de vlooien. Door de vlooienkam uit te schudden op witte keukenrol of papier kunt u dit vaak beter bekijken.

Vaak bevinden dit soort sporen zich ook in en rondom de slaapplaats van uw huisdier en raadt Protect Pest Control u aan hier een extra kijkje te nemen.

Ongediertebestrijder met een masker, met een spuitmiddel onder druk om vlooien te bestrijden

Hoe komen vlooien in de ruimtes?

Vlooien worden door uw huisdier naar binnen gebracht en vinden vervolgens naden en kieren in het huis om eitjes te leggen. Losse plinten, vloeren met gaatjes of ruimtes zijn allemaal goede plekjes voor eitjes om te liggen, totdat zij door een trilling geactiveerd worden. Vlooien proberen zich altijd te vestigen op de niet belopen delen van de woning.

Zelf doen of uitbesteden?

Dikwijls proberen mensen om zelf met een vlooienplaag om te gaan en zien dan helaas plaatsen met eitjes over het hoofd. Ook leggen vlooien soms eitjes op de gastheer, die vervolgens weer uit de vacht vallen en ergens verborgen raken. Omdat deze eitjes heel moeilijk te zien zijn kunnen vlooienplagen heel lang voortduren en soms lijkt het onmogelijk te bestrijden. Protect Pest Control kan de plaag in één keer bestrijden en ervoor zorgen dat alle vlooien en vlooieneitjes meegenomen worden, zodat u niet in een langdurig bestrijding proces verwikkeld raakt. In elke situatie zorgen wij voor een passende maatwerk oplossing.

Neem nu contact op voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

Vlooien bestrijden met spuitmiddel 

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om de vlooienplaag te bestrijden. Wij gebruiken veelal een spuitmiddel onder druk en voeren een kierenbehandeling uit in de niet belopen gedeelten. De bestrijdingsmiddelen die wij gebruiken hebben een nawerking, zodat alle vlooien die naderhand nog met de middelen in aanraking komen ook worden bestreden. Uiteraard hanteren wij de meest veilige methodes om te bestrijden, voor zowel u en uw gezin als uw huisdier.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control biedt u een passende maatwerk oplossing na telefonisch contact en of een afspraak op locatie, wanneer het u uitkomt. Wij hebben jarenlange ervaring als bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij een milieubewuste manier van bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u het aantal behandelingen dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken en geeft u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

Heeft u bepaalde vragen of wilt u meer weten over onze diensten voor het verwijderen en bestrijden van de bedwantsen? Neem dan snel contact met ons op. Door vandaag nog een afspraak te maken weet u zeker dat u binnen no time van alle bedwantsen af zult zijn.

Heb je vragen? Wij bellen je terug!