boekenkast van een bibliotheek in zwarten rekken

Papiervisjes bestrijden

Snel en doeltreffende papiervisjesbestrijding

Papiervisjes een echte boekenwurm

Papiervisjes (Ctenolepisma longicaaudatum Escherich) worden ook ‘boekenvisjes’ genoemd.  Ze zijn vleugelloos, lichtschuw en lijken op het zilvervisje. Ze houden van een droge en warme leefomgeving en kunnen onder de juiste leefomstandigheden 8 jaar worden. Het wijfje kan wel 100 eitjes leggen en dus kan dit snel een ware plaag worden. Wij kunnen u helpen van deze plaag af te komen.

boeken met verschillende titels en kleuren op elkaar gestapeld

Het probleem van papiervisjes

Papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjes behoren allemaal tot de familie franjestaarten, maar het papiervisje zorgt veelal voor de meeste schade. Ze houden van droge en warme leefomstandigheden en voeden zichzelf met cellulose, koolhydraten, cellulose, zetmeel en suikers. Papier bevat veel cellulose en dit is de reden waarom veel bedrijven zoals bibliotheken, boekenwinkels, archieven en musea overlast kunnen ervaren door papiervisjes.

papiervisje met 3 staarten op een witte achtergrond

Soorten franjestaarten:

Het papiervisje

Het papiervisje heeft over zijn hele lichaam schubben met een grijsachtige glans en zijn duidelijke gespikkeld aan de rugzijde. Ze worden ongeveer 1,5 cm lang en hebben 2 lange antennen aan hun kop en 3 lange staartdraden aan het achterlijf. Ondanks het feit dat ze pootjes hebben kruipen ze met een soort slangachtige bewegingen voort. Een papiervisje kan wel 300 dagen zonder voedsel.

Eitjes van een papiervisje zijn ovaal en zo’n 0,8 millimeter lang en worden in hoopjes afgezet. 

Bij 24˚C en 60% relatieve luchtvochtigheid duurt de ontwikkeling ca. 14 maanden.

ovenvisje met schaduw op een witte achtergrond

Het ovenvisje

Het ovenvisje heeft over zijn hele lichaam schubben, is behaard en is donkergrijs van kleur en zijn duidelijk gespikkeld. Ze worden ongeveer 1,2 cm lang en hebben 2 antennes aan hun kop en 3 lange staartdraden aan hun achterlijf. De eitjes kunnen uitkomen bij 22∞C en luchtvochtigheid van 33%

Ze ontwikkelen zich optimaal bij 37˚C en een luchtvochtigheid 80% een nimf verveld 7 tot 8 keer.

De ontwikkeling duurt ca 11 maanden.

blauw papier dat deels is opgegeten door papiervisjes op laminaat

Aanwezigheid van papiervisjes herkennen

Zoals gezegd leven papiervisjes graag in oude boeken, kranten of kasten waar men bijvoorbeeld fotoalbums bewaart kunt u papiervisjes aantreffen. Indien u een bedrijf heeft met veel papier is dit een ideale plek voor een grote papiervisjes plaag en kunt u altijd contact opnemen met Protect Pest Control, zodat wij u een maatwerk oplossing kunnen bieden.

Hoe komen papiervisjes in de ruimtes?

Het papiervisje kan meekomen tussen een boek en zo in uw woning terecht komen. Ook is het mogelijk voor het papiervisje van de ene woning / bedrijf naar de andere te kruipen door kleine kieren, naden en leidingwerk. Papiervisjes zijn dol op droge omgevingen, in tegenstelling tot het zilvervisje dat liever op vochtige plaatsen verblijft en het ovenvisje dat graag de hitte opzoekt. Papiervisjes bewegen overdag zo min mogelijk en mocht u ze op een schuilplek betrappen zullen ze snel wegschieten in een kier of onder een deur door. Ook op zolder, waar mensen vaak spullen opslaan (denk aan oude foto’s en boeken) kunt u vaak papiervisjes vinden.
Maar ook achter behang dat niet goed aansluit of achter een warme CV-ketel of tussen plinten en onder vloerbedekking. Dit zijn niet belopen delen van de vloeren waar insecten over het algemeen rustig hun gang kunnen gaan.

Zelf doen of uitbesteden?

Protect Pest Control kan de papiervisjes plaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een grote papiervisjes plaag onbehandeld laten op een plek waar u veel papier heeft, is ten zeerste af te raden.

Papiervisjes bestrijden met verschillende technieken

Er zijn 2 technieken om de papiervisjes te bestrijden, dit kan met een gel en met spuittechniek. Protect Pest Control beheerst beide technieken en weten dan ook in welke situatie het beste is om welke techniek toe te passen. 

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om een dergelijke te bestrijden. Neem nu contact met ons op voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie

Heb je vragen? Wij bellen u terug!