Wespen bestrijden

Snel en doeltreffende wespenbestrijding

Eindelijk weer een zomers zonnetje, maar dan ook weer last van de wespen.

Voor het bedrijfsleven kunnen wespen op een terras, bij in/uitgangen van bedrijfspanden, kinderdagverblijven of in openbare ruimtes een groot probleem zijn. Doordat wespen grote nesten kunnen bouwen op niet gewenste plekken in de directe buurt van mensen kunnen ze erg vervelend zijn en zelfs levensbedreigende situaties opleveren. Wespen komen in vele soorten en maten hierdoor zijn er ook verschillende soorten nesten.

Het probleem van wespen

Protect Pest Control ontvangt jaarlijks veel verzoeken om wespennesten te bestrijden, omdat dit zeer regelmatig voorkomt in Nederland. Wespen voeden hun larven in het voorjaar met vliegjes en andere insecten. Zij voeden zich vervolgens zelf met een bepaalde zoetigheid die van de larven af komt. Aan het eind van het wespen jaar legt de koningin geen eitjes meer en krijgen de werksters geen zoetstoffen van de larven meer, dan komen ze graag op ijsjes, zoete drankjes en fruit af. Wespen kunnen venijnig worden en gaan steken als ze zich bedreigd voelen, of denken dat het nest in gevaar is. Mensen die allergisch zijn voor wespensteken moeten hier extra voor uitkijken, maar ook als u dat niet bent kan een wespensteek erg pijnlijk zijn. Het hoofdbestanddeel van wespengif bestaat uit histamine, serotonine en wespenkinine. Een steek is meestal ongevaarlijk, tenzij deze direct in een bloedvat plaatsvindt of er een overgevoeligheid voor deze giftige stoffen bestaat. Protect Pest Control adviseert u dan ook om een wespennest zo snel mogelijk te laten bestrijden door een professional om bovenstaande risico’s te vermijden.

Soorten wespen

De Duitse wesp

De duitsewesp is felgeel met zwarte dwarstekeningen op het achterlijf. Ze zijn tussen de 10 en 15 mm groot. De koningin is aanmerkelijk groter met zo’n 20 mm.

Ze bouwen een soort van bal en wordt in de loop van het seizoen steeds groter, er kunnen wel tot 5000 wespen op 1 nest in zitten. Ze voeden zich met nectar, kleine insecten en zoetstof van de larven. De duitsewesp is over het algemeen een agressieve soort en zal verder in het jaar gemakkelijk steken.

De Franse veldwesp

De franse veldwesp heeft een slank uiterlijk is zo’n 12 tot 18 mm heeft oranje hangende pootjes onder zijn lichaam als je hem ziet vliegen. De mannetjes hebben een kromming in hun voelsprieten en groene ogen terwijl de vrouwtjes de krommening niet hebben en zwarte ogen hebben.

Ondanks dat de frans veldwespen echt zonaanbidders zijn beginnen zij al vroeg in het jaar met het bouwen van hun nesten. Zij maken niet zoals de duitsewesp een omhulsel om de raten. Het nest wordt op beschutte plekken gebouwd en worden niet groter dan 10 tot 20 wespen op 1 nest en kan in tegensteling tot de duitsewesp meerdere koningen op 1 nest hebben.

Wel bouwen de franse veldwesp meerdere nesten bij elkaar in de buurt, zo kunnen er wel 10 nesten bij elkaar zitten en op deze manier toch veel wespen op 1 plek aanwezig zijn. De franse veldwesp is over het algemeen wel een wat vriendelijkere wesp deze kan steken maar zal dit niet zo snel doen als andere wespensoorten. 

De Europese hoornaar

De hoornaar is de grootste in zijn soort met zo’n 28 mm. De koninginnen zijn een stuk groter die zijn zo’n 35 mm.  Ze zijn geel, zwart en bruinrood gekleurd. En bouwen een nest van raten met een dakje erboven op een soort parapluutje, een nest bevat ongeveer 100 hoornaars.

Hoornaars zijn meer gericht op hun nesten en blijven liever uit de buurt van mensen.

Ze hebben ook geen interesse in zoetstof maar voeden zich met kleine insecten, wespen en bijen.

Naast de Europese hoornaar is de Aziatische hoornaars is ook steeds meer in opkomst in Nederland, deze zijn een stuk agressiever en zijn een gevaar voor de bijen. 

De wesp: een echte doorzetter

Wespen zijn hele harde werkers. Ze leven in groepen bij elkaar in het wespennest en alles staat in het teken van voortplanting, iets dat alleen voorbehouden is aan de koningin. De werksters zijn van nature onvruchtbaar en overwinteren niet, zoals de jonge koninginnen doen. Het nest wordt gemaakt doordat de wespen aan hout knagen en dit met wat speeksel vermengen waarmee het nest gemaakt wordt. Een wespennest wordt in eerste instantie door slechts 1 koningin die heeft overwinterd bewoond, zij begint met een klein bolletje als ze ook raten heeft gemaakt, zal ze doordat ze vorig jaar is bevrucht eitjes leggen. Zij zorgt voor de larven en bouwt ondertussen verder aan het nest. Als de larven uitkomen heeft de koningin werksters en zal zij op het nest blijven om nog meer werksters te produceren en zullen de werksters zorgen voor de nieuwe larven en verder bouwen aan het nest. Aan het eind van het seizoen zal ze koningen produceren die uitvliegen om bevrucht te worden. Zij zullen vervolgens overwinteren om volgend seizoen een eigen nest te starten.

Aanwezigheid van wespen herkennen

Meestal merkt u aan de hand van grote aantallen van wespen in of rondom uw huis of terras dat er mogelijk een wespennest in uw omgeving is. Als er op één plek in en uit gevlogen wordt dat zit daar het wespennest. Ook is het handig de wespen te volgen waar ze heen vliegen zo komt u erachter waar het nest zich bevindt. Vaak worden de nesten op een beschutte plaats die een makkelijke in en uitgang naar buiten hebben gebouwd. Bijvoorbeeld een portiek, dakrand, schuurtje in de grond of bijgebouw, maar ook bouwen zij graag en vaak in de spouwmuur. Tegen het einde van de zomer heeft het nest een grote populatie en kunt u de aanvliegroute van wespen die weer naar het nest vliegen vaak makkelijk zien.

Een volgroeid wespennest telt soms wel 5.000 wespen en u kunt zich wel indenken hoeveel overlast dit kan geven tijdens de zomer. Dat is juist de tijd dat u waarschijnlijk lekker in de tuin, op het terras of het balkon probeert genieten van het buitenleven. Het is ook dan dat u, uw eventuele kinderen en uw gasten het risico lopen om gestoken of aangevallen te worden. Protect Pest Control heeft voor elke situatie maatwerk oplossingen die effectief en doelgericht ingezet kunnen worden. Zo bent u in een mum van tijd van de overlast af.

Hoe groot kan een wespennest worden?

Wanneer de jonge koningin start met het bouwen van een wespennest, in het voorjaar, is dit nog niet zo groot. De koningin legt de eerste eitjes en deze ontwikkelen zich tot werksters, zodat ze binnen de kortste keren de bouw kunnen overnemen. De taak van de koningin is daarna alleen nog maar het leggen van meer eitjes om de populatie nog groter te maken.  De werksters hebben naast het bouwen van het nest ook de taak om voor de larven te zorgen. Rond augustus, zijn de nesten vaak ontzettend groot en kunnen er soms wel 2000 tot 5000 wespen in een nest zitten. Schakel Protect Pest Control meteen in als u een wespennest vermoedt of heeft ontdekt, zodat deze niet groter wordt en de wespen zichzelf uw fijne buitenruimte hebben toegeëigend.

Zelf doen of uitbesteden?

Protect Pest Control kan het wespennest op een zeer betrouwbare en veilige manier bestrijden en het wespennest is dan ook vaak binnen 1 dag bestreden. Een wespennest onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat de wespen soms zelfs tot het einde van het jaar kunnen overleven en de overlast en risico’s voortduren. Het komt nogal eens voor dat wespen tegen het einde van de zomer agressief zijn, waardoor wij adviseren om het wespennest voor deze tijd door ons te laten bestrijden. 

Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om de wespen te verwijderen. Zelf proberen om het nest te verwijderen of de wespen te bestrijden is in het verleden gevaarlijk gebleken. De wespen zullen bij het voelen van dreiging in zwermen kunnen aanvallen.

Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een afspraak op locatie of voor advies en meer informatie.

Wespennest bestrijden met poeder

Protect Pest Control zorgt naast advies voor bestrijding, wering en preventie voor een op maat oplossing voor uw wespenprobleem. Wij bestrijden het wespennest met een bestrijdingsmiddel welke bestaat uit een poeder, de poeder wordt op druk in het nest gespoten waarna alle wespen hiermee in aanraking komen. Door de nawerking van het middel weet u zeker dat ook wespen die na de behandeling in contact komen met het nest bestreden worden.

Protect Pest Control inschakelen

Protect Pest Control biedt u een passende maatwerk oplossing na het maken van een afspraak, wanneer het u uitkomt. Wij hebben jarenlange ervaring als bestrijdingsbedrijf en zijn gecertificeerd. Daarnaast hanteren wij een zo milieubewuste manier van bestrijding. Protect Pest Control bespreekt met u de behandeling dat nodig is om het door u gewenste resultaat te bereiken.  Wij geven u tevens advies voor preventie na de bestrijding.

Heeft u bepaalde vragen of wilt u meer weten over onze diensten voor het verwijderen en bestrijden van de wespen? Neem dan snel contact met ons op. Door vandaag nog een afspraak te maken weet u zeker dat u binnen no time van alle wespen af zult zijn.

Heb je vragen? Wij bellen u terug!