Ratten bestrijden

Snel en doeltreffende rattenbestrijding

De rat niet in uw zakelijke habitat!

De bruine rat (Rattus norvegicus) wordt ook wel de rioolrat, de stadsrat of de Noorse rat genoemd. Oorspronkelijk komt de bruine rat uit Azië deze zijn in het verleden met de scheepvaart in Europa terecht gekomen. De bruine rat komt veelal voor in en rondom bedrijven met name bedrijven welke voedsel verwerken of in de grote steden zitten.

zwarte doos op de stenen tegen ratten

Het probleem van bruine ratten in uw bedrijf

Als de ratten zich vestigen in of rond uw bedrijf, zullen zij zich al snel vermeerderen en zullen voor problemen zorgen, wanneer zijn opzoek gaan naar voedsel of nestelmaterialen.

Naast dat ratten in uw bedrijf materiële schade kan aanrichten kunnen ze u ook imago schade opleveren. Denk aan klanten die de ratten ziet lopen in of rond uw bedrijf, aangevreten producten en uitwerpselen of urine.

Zoals de zwarte rat bekend staat als overbrenger van de pest in de middeleeuwen. Is ook de bruine rat een ziekteverspreider. Een paar voorbeelden van ziektes die deze rat bij zich kan dragen (en kan overbrengen) zijn, de ziekte van Weil, het hantavirus, tularemie, rattenbeetkoorts, maar ook de pest. Hoewel de pest in Europa niet meer voorkomt. Is dit nog wel soms het geval in enkele delen van Afrika en Zuidoost-Azië. 

bruin met grijze rat dat door de natuur aan het sluipen is

De bruine rat: een gevaarlijke onruststoker

Het verschil tussen de bruine en zwarte rat zijn de kleinere ogen, de kortere en dikkere staat, maar ook de kleinere oren met meer haar. De bruine rat heeft vaak een wat lichtere onderkant, terwijl de zwarte rat meestal één kleur over het hele lijf heeft. Wat het nog verwarrender maakt is dat de zwarte rat in principe zwart is, maar ook soms bruin kan zijn en de bruine rat soms zwart is!

De bruine rat heeft zich in Nederland prima aangepast aan het klimaat en leefomgeving waardoor de ratten populatie flink is uitgebreid.

Het zijn over het algemeen alleseters, de bruine rat voedt zich dan ook graag met graan, zaden, slakken, insecten, eieren en soms zelfs jonge zoogdieren. Indien er genoeg voedsel in de omgeving te vinden is legt de bruine rat soms zelfs voedselvoorraden aan.

De bruine rat is een ontzettend intelligent en sociaal dier met een groot aanpassingsvermogen. Het dier heeft zelfs bepaalde tradities en technieken door aan de volgende generatie en deze verschillen ook nog eens per gebied. Bruine ratten zijn zoogdieren die in grote groepen vreedzaam samen kunnen leven, maar vreemdelingen agressief verjagen.

Bruine ratten hebben geen specifiek paarseizoen, indien er voldoende voedsel en goede leefomstandigheden voorhanden zijn kan de rat zich prima voortplanten. De draagtijd van de jongen is 21 – 23 dagen en een vrouwtje kan tot 10 jongen per worp krijgen. Daarnaast zijn de jongen na 6 weken geslachtsrijp en zullen dan direct gedekt worden, waardoor de rattenpopulatie explosief kunnen uitgroeien.

De levensverwachting van een bruine rat in het wild is ongeveer 1 tot maximaal 3 jaar en wordt net als bij mensen bepaald door de genen en erfelijke factoren. Een natuurlijke vijand van de bruine rat is de uil, huiskat en marters.

Aanwezigheid van bruine ratten herkennen

Alle ratten zijn nachtdieren en dus zullen zij overdag niet makkelijk te vinden zijn voor mensen. De kenmerken van een rattenprobleem zijn het horen van krassende geluiden door muren heen of onder vloerdelen. Ook zult u hoogstwaarschijnlijk uitwerpselen aantreffen die ongeveer 10 – 20 mm groot zijn.

De bruine ratten laten ook een bepaalde geur achter waarin u wellicht ammonia kunt herkennen en die tevoorschijn komt als u afgesloten ruimtes opent, zoals bijvoorbeeld een kruipluik of luik. Net zoals bij andere knaagdieren zal er ook knaagschade zijn aan hout, plastic en elektriciteitsbedrading, dit laatste is erg risicovol want hierdoor kan kortsluiting/brand in uw woning of bijgebouwen ontstaan.

Wanneer de bruine ratten voedselvoorraden hebben gevonden zullen zij door de verpakking heen knagen om hierbij te komen. Dit voedsel is dan besmet en dient weggegooid te worden. Gezien de gevaarlijke ziekten die de ratten met zich mee kunnen dragen adviseert Protect Pest Control om hier geen risico mee te nemen.

Meer concrete aanwijzingen zijn het aantreffen van meerdere holen in de grond, nesten of jonge ratten, waardoor u zeker weet dat u een plaag voorhanden heeft die u zelf moeilijk kunt tegengaan. Om zoveel mogelijk schade te voorkomen adviseren wij u om in dit geval altijd contact met Protect Pest Control op te nemen.

rat dat in een ronde tunnen van een zwarte muur zit

Hoe komen bruine ratten in de ruimtes?

In tegenstelling tot de zwarte rat vestigt de bruine rat zich het liefst in een vochtige omgeving met een gemiddelde temperatuur. De bruine rat gaat de mens niet uit de weg en is daarom veel te vinden in kelders, kruipruimtes, schuurtjes of stallen. Ook in de omgeving van containerplaatsen, houtopslagplaatsen of bij slootjes en plassen kunt u vaak bruine ratten vinden. Het maakt voor een bruine rat niet uit of het water vervuild is, zoals bij rioolwater, zij kunnen hierin prima overleven.

Bruine ratten kiezen niet uitsluitend bewoonde gebieden om te verblijven, maar kunnen overal waar zich voedsel- en waterbronnen bevinden overleven als dat nodig is. De bruine rat is goed in het graven van holen en gangenstelsels. Als uitstekende zwemmer kan de bruine makkelijk sloten of een meertjes overbruggen. Daarnaast is de bruine rat, net zoals de zwarte rat, een goede springer. De bruine rat kan wel 50 cm hoog en meer dan een meter ver springen.

Zelf doen of uitbesteden?

Indien u last heeft van bruine ratten in uw bedrijf, opslag of lood’s adviseert Protect Pest Control u om niet lang te wachten met contact opnemen.

Protect Pest Contol kan uw helpen met het rattenprobleem. Wij werken volgens de nieuwste IPM 2023 richtlijnen, alles wordt geregistreerd in ons digitale logboek zodat u alles kunt nalezen wat de status is in uw bedrijf en u te alle tijden bent gewaarborgd op het gebied van knaagdierbeheersing.

Bruine ratten kunnen erg agressief zijn en zijn notoire ziektedragers en verspreiders. Daarnaast veroorzaken ze veel knaagschade en planten ze zich razendsnel voort. Doe-het-zelf-producten hebben in het geval van de bruine (en zwarte) rat geen zin. U heeft absoluut een professionele ongediertebestrijding nodig. Protect Pest Control heeft al meer dan vijftien jaar ervaring met het bestrijden van bruine ratten in uw bedrijfsruimte of daaromheen.

Bruine ratten bestrijden met verschillende technieken

Protect Pest Control gaat altijd na waar de ratten zich schuilhouden en waar de nesten te vinden zijn. We pakken dit probleem dan ook bij de bron aan, we geven adviezen om de omgeving te beïnvloeden zodat de ratten zich niet meer thuis voelen en er niks meer te halen valt. Er is altijd wel een effectieve oplossing tegen ratten, maar per situatie kunnen er andere methodes en of strategieën ingezet worden. Wij kunnen u daarnaast helpen of adviseren bij wering en preventietechnieken. Neem nu contact op met Protect Pest Control voor een op maat gemaakte oplossing.

Protect Pest Control in schakelen

Protect Pest Control kan de rattenplaag op een zeer betrouwbare manier bestrijden en u helpen met wering en preventie voor de toekomst. Een bruine rattenplaag onbehandeld laten is ten zeerste af te raden, omdat een rattenplaag uit de hand kan lopen en de risico’s op het overdragen van ziektes of schade dan niet meer voorkomen kunnen worden. Protect Pest Control is een professionele ongediertebestrijder en hanteert veilige en succesvolle manieren om uw rattenplaag te bestrijden. Zelf proberen om de plaag tegen te gaan is vaak onvoldoende, omdat u dit een zeer intelligente en innovatieve soort betreft. Ze zijn daarom erg lastig om te lokaliseren en te bestrijden indien u niet over de juiste middelen en expertise beschikt.

Neem nu contact op met Protect Pest Control voor het plannen van een vrijblijvende afspraak op locatie of voor advies en informatie.

Heb je vragen? Wij bellen u terug!